Byta hundfoder

Byta hundfoder – när är det dags?

Det finns anledningar att fundera över sin hunds kost vid några olika tillfällen i livet. Anledningar kan skilja sig men framförallt är det viktigt att se över följande förändringar:

  • En unghund som slutat växa på höjden och därför ska gå över från valpfoder till vuxenfoder
  • En valp av större ras som ska byta till Junior-foder vid 6 månader
  • Dålig i magen över tid
  • Fått eksem eller hudproblem
  • Gått upp i vikt
  • Vill inte äta
  • Ålder över 7 år
  • Förändrad ämnesomsättning vid t.ex. kastrering eller sterilisering
  • ev. andra orsaker

Precis som med bebisar skvallrar avföringen om hur magen mår – det ska vara en fast korv och i lagom mängd. Om avföringen stinker eller om hunden bajsar orimligt stora mängder är det ett tecken på att allt inte står rätt till.

Byta hundfoder – hur ska jag tänka?

Vilket hundfoder som passar din hund bäst är högst individuellt. För att du ska kunna välja rätt foder behöver du först kartlägga din hunds behov.

Vid förändring av hundens eller kattens kost kan det vara bra att börja med mindre förpackningar. Dels besparar vi vår planets resurser, men även den privata ekonomin om det visar sig att maten inte är smaklig nog eller intoleranser uppstår. En rådgivning är alltid en bra början för att matcha rätt produkt till rätt hund eller katt.

Hundens ålder
Olika livstadier kräver olika näringsprofiler för att ge bästa möjliga förutsättningar för ett långt och hälsosamt liv
Individuell anpassning
Känslig mage eller hud, intolerans, allergi eller allätaren som alltid vill ha mer
Aktivitetsnivå
Alltid på tå redo för äventyr eller trivs bäst hemma?
Egna preferenser
Din hund litar på dig och ditt val. Gör ett val som passar er båda
Klicka här
Fodergivan
Ge inte ett högenergifoder om din hund inte har det behovet. Följ din hunds utveckling och justera vid behov
Klicka här
Föregående bild
Nästa bild
  • Hundens ålder

    En valp har helt andra behov än en vuxen eller gammal hund. Om du har en valp ska du kolla om du behöver byta mat vid 6 månader om du har en storvuxen ras med längre tillväxtperiod. Jag rekommenderar att du pratar med din foderleverantör om du är osäker.

  • Några kända problem?

    Vissa hundar kan äta allt, vissa har känslig mage eller hud. Reflektera om du hittar några mönster och ta hjälp av sakkunniga i området. Ett samtal med kundtjänst på MERA Petfood kan spara dig mycket bekymmer och pengar.

  • Aktivitetsnivå

    Här kan det skilja sig mycket från hem till hem och detta är extra viktigt att se till livsomständigheterna. Vi tar ett exempel:
    Familj 1 är väldigt aktiva med mycket promenader, kurser och kanske ute och springer. Maten hunden får är ett normalfoder och ger strax över fodergivan för att hålla en hälsosam vikt. Denna hunden får äta lite mer. Alternativet är att ge en mindre mängd av ett högre energitätt foder (dagsgivan).
    Familj 2 har en hund från samma kull, får en längre promenad om dagen men är annars inte lika aktiverad. Om denna individ skulle äta samma mat och mängd skulle risken finnas att denna hund går sakta upp i vikt. Detta skulle direkt öka risken för flera sjukdomar. Alternativet skulle kunna vara att ge foder med lägre energimängd och kunna öka dagsgivan (jämfört med normalfodret).

    ”Aktivitetsnivån” i detta fall påverkas av flera faktorer än dessa exempel. Det kan vara indivdiuell ämnesomsättning, årstid* , om hunden bor inne/ute eller om hunden föredrar större eller mindre måltider. Det är inte ovanligt att vi är mer aktiva vissa perioder än andra, lika viktigt är det att justera fodergivan även till dessa tillfälligheter.

    * jakthundar, tävlingshundar, draghundar etc. kan vara mer eller mindre aktiva olika perioder

  • Egna önskemål

    Jag vill ha ett klimatneutralt producerat hundfoder. Jag föredrar insektprotein för jag älskar den resurseffektiva uppfödningen av den råvaran. Du kan läsa om insektprotein i hundfoder här. Om den inte passar din hund finns många alternativ att välja på. Spannmålsfritt, glutenfritt, endast en köttråvara, mini bitar för små raser eller veterinärfoder – ja det finns en hel del att välja på.

  • Fodergiva

    Visste du att fodergivan följer standarden FEDIAF? Den utgår alltid från ”den genomsnittliga hunden” som bas för utfodrings-rekommendationerna. Eftersom hundar tenderar att röra sig mindre, är den senaste rekommendationen för energiupptag lägre än för några år sedan. Det är därför en utfodringsrekommendation kan ändras utan att receptet förändrats.

    När denna standard används kan de flesta fodertabeller innebära +/- 20% i dagsgiva för att ändå kunna få i sig rätt mängd vitaminer och mineraler. Följ inte tabellen strikt, titta och känn på din hund och anpassa maten. Går du över eller under 20% behöver du se över andra alternativ. Tänk på att räkna bort andra intag hunden får i sig från fodergivan, t.ex. belöningsgodis, tuggben eller liknande.

Personligt rådgivning vid val av hund- eller kattfoder är bara ett steg bort. Fyll i formuläret här nedan eller ring oss på 0171-412 175 så hjälper vi dig med individuellt anpassad rådgivning i vårt stora sortiment.

Råd kring byta hundfoder -fyll i formuläret så återkommer vi till dig!

MERA essential Brocken

Vad söker du?