Hund och barn

För många är det självklart att familjelivet ska kompletteras med en hund. Förutsatt att ni har tillräckligt med tid och energi att ge hunden är det ofta en utmärkt kombination! Men – för att det ska fungera behöver både hund och barn tränas i att umgås med varandra. Om varken hund eller barn vet hur de ska hantera varandra kan det sluta i att hunden utvecklar en aggressivitet som gör att hunden måste avlivas.

Två viktiga frågor du bör ställa dig själv innan du skaffar hund är:

  • Har du tid för en hund, utöver barn och vardag? Om du redan innan du skaffar hund har svårt att få vardagen att gå ihop ska du absolut inte skaffa hund!
  • Lyssnar dina barn på vad du säger och följer instruktioner? Om du är osäker på den här punkten ska du heller inte skaffa hund!

Viktigt är att du som vuxen alltid har ansvaret för hunden. Det är bra om barnen hjälper till med att exempelvis ge hunden mat och borsta pälsen, eftersom det gör barnen intresserade och stärker banden mellan barn och hund. Men det är ingen självklarhet att barnen varken vill eller kan hjälpa till, så du och din eventuella partner måste på egen hand kunna uppfylla hundens behov.

Hundar och barn ska aldrig umgås ensamma. Inte förrän dina barn blivit tonåringar kan de få eget ansvar för hunden, även om du som förälder fortfarande bär det yttersta ansvaret. Därför ska du aldrig införskaffa en hund enbart för att dina barn vill det – du själv måste ha ett genuint intresse för att det ska fungera. Det är också viktigt att en eventuell partner är intresserad, så att ni kan dela på ansvaret.

Har du små barn bör du fundera på om en större hund med lugnt temperament är det som passar bäst i er familj. En mindre hund kan ta större skada om barnet till exempel skulle råka ramlar över den. Viktigast är att alltid välja hund efter temperament och funktion mer än bara utseende.

Lugna stunder och fredade zoner

En hund, och speciellt en valp, behöver betydligt mer sömn än människor. För att den ska orka med att bo i en familj med barn behöver den kunna sova ifred stora delar av dygnet. Därför är det viktigt att lära såväl barn som besökande följande:

  • Hunden ska ha fredade zoner: mat-, sov- och viloplats. Här får ingen störa hunden, inte ens för att gosa. En hund som sover ska inte väckas – den behöver sömnen för att kunna återhämta sig.
  • Barnen får inte lägga sig på hundens sovplats, inte ens när hunden befinner sig någon annan stans.
  • Barnen får aldrig lägga sig på hunden.

Om vil- och sovplats är fredade zoner lär sig hunden snabbt att det är dit den ska gå om den vill vara ifred. För att hunden ska trivas hos er är det mycket viktigt att ni respekterar hundens behov av lugn och ro.

Hälsa på hunden

Precis som för oss människor kan det vara en stor omställning att flytta. Hunden byter dessutom flock när den flyttar hem till dig. Därför är det mycket viktigt att se till att första mötet både med din familj och med bekanta blir lugnt och tryggt. Att en hund hoppar upp när den hälsar tolkas som regel enbart som att hunden är glad, men det kan i många fall istället vara ett tecken på stress.

Innan barnen träffar hunden, lär dem att:

  • Hunden ska få ta första kontakten. Barnen får absolut inte springa fram mot hunden!
  • Barnen får gärna sitta ner när hunden kommer fram för att hälsa. Står de upp är risken större att hunden upplever mötet som hotfullt.
  • Stirra inte hunden i ögonen, eftersom den kan uppleva det som hotfullt.
  • Återigen, lär barnen hur de kan se på hunden om den är glad, osäker eller rädd.

Lek

Barn och hundar tycker som regel att det är fantastiskt roligt att leka med varandra. Men för att det ska fungera krävs tydliga regler som såväl barn som hund behöver känna till.

  • Förklara tydligt för barnen att en hund inte är en leksak utan en individ med känslor som ska behandlas med respekt
  • Berätta för barnen om hur de ska förhålla sig till hunden: Hur ser en glad hund ut? Hur ser en ledsen och trött hund ut? Hur ser en rädd och osäker hund ut? När ska hunden lämnas ifred?
  • Saker som barnen absolut inte vill att hunden ska tugga sönder måste förvaras utom hundens räckvidd
  • När barn och hund leker ihop ska de använda hundens leksaker. Hunden ska aldrig få leka med barnens leksaker, då blir de snart söndertuggade.
  • Hälsa inte på andras hundar utan att först fråga ägaren om lov! En del hundar gillar inte barn och andra kan ha för ont och därför bli aggressiva om de klappas på fel ställe.

Vad får hunden göra och inte göra?

Du kanske har klara idéer om var hunden får vara och vad den får göra i ditt hem. Se till att diskutera de frågorna med alla i familjen och bestämma vilka regler ni ska sätta upp. Om ni har olika regler eller om någon ibland struntar i vissa regler kommer hunden bli mycket förvirrad! Saker ni behöver bestämma innan hunden flyttar hem till er är exempelvis:

  • Får hunden vara i alla rum?
  • Får hunden vara i alla möbler?
  • Får hunden sova i sängar eller ej?
  • När och hur ska vi ge hunden mat och godis?
  • Hur ska vi låta hunden hälsa när det kommer människor på besök?

Kunskap

Till sist är det viktigt att du själv skaffar den kunskap du behöver genom att läsa böcker om exempelvis lydnadsträning och hundhälsa. Välj en uppfödare som ni får förtroende för och som kan hjälpa er med frågor som kommer under vägen. Gå gärna på en valpkurs eller två – då har ni alla förutsättningar att få stor glädje av ert nya hundliv!

Stort lycka till!

Vad söker du?