Hund och spädbarn

Om du har levt med hund ett tag och för första gången får ett spädbarn i familjen är det en stor omställning för alla familjemedlemmar. Hunden kan känna sig övergiven, eftersom du och din eventuella partner kommer att behöva ägna mycket tid åt bäbisen.

Men har du rätt kunskap om hundens behov och har energi att ge hunden sällskap och stimuli kan den fortsatt må bra även efter att barnet anlänt, kanske kan den till och med trivas bättre. För det finns mycket att vinna på att låta ditt barn växa upp med djur: dels kan barnet och hunden förhoppningsvis bli goda vänner och dels tränas barnets immunförsvar och blir bättre.

Innan barnet kommer hem

Som bekant använder hunden luktsinnet för att orientera sig och undersöka nya fenomen. En bra strategi att förbereda hunden på barnets hemkomst är därför att låta hunden lukta på exempelvis kläder barnet haft på sig eller en filt som den sovit i. Då får hunden en försmak på vad som komma skall.

Förbered ett utrymme dit hunden kan dra sig tillbaka när den vill vara ifred. En bra lösning kan vara att spärra av ett rum med en grind som hunden kan hoppa över eller krypa under, som barnet inte kan ta sig förbi. Om barnet aldrig är där och hunden kan ta sig förbi hindret lär den sig snabbt att här får den vara ifred.

Om du inte redan är väl påläst, läs på extra om hundens signaler och kroppsspråk. Läs också på om rasen, eftersom olika raser kan förhålla sig olika till barn.

En hund som utvecklar en aggressivitet gör det för att dess omgivning inte sett eller förstått de varningssignaler den tidigare gett. Ju mer kunskap du har, desto bättre förutsättningar har ni för att skapa en välfungerande vardag.

Hund möter spädbarn

När hunden och barnet möts för första gången är det bra om du låter hunden försiktigt lukta på barnet. Så länge hunden känner sig trygg kommer det med största sannolikhet gå bra. Ge gärna beröm när hunden luktar, så förknippas barnet med något positivt.

Se till att hunden får vara med så mycket som möjligt. Ta med den på promenader, låt den titta på när du/ni byter blöja, ammar och pysslar med barnet. Ju mer den får vara med, desto mer avslappnad blir den. Om du stänger ute hunden kommer den inte bara känna sig ensam utan förmodligen också bli orolig och stressad. Hundens relation till barnet riskerar också att bli spänt.

I början kommer hunden uppleva alla dofter och intryck som nya och spännande, men redan efter en vecka kommer den ha vant sig och bli mindre intresserad.

Om hunden vid något tillfälle skulle uppträda aggressivt ska du så snart det är möjligt ta hunden till en veterinär för att göra en allmän hälsoundersökning. I många fall beror aggressivitet nämligen på att hunden har ont. Passa då på att diskutera hundens vardag – kanske upplever hunden mycket stress i hemmiljön?

Glöm inte att fortsatt ge hunden egen tid med dig. Fortsätt med den vanliga träningen så långt det är möjligt.

När barnet växer

Så småningom kommer barnet börja krypa runt och ta på allt den kommer åt. Var noggrann med att den inte sliter och drar i hunden, jagar eller följer efter den, och låt inte barnet krama hunden om du är osäker på om hunden gillar det. En hund som känner sig förföljd och trängd kommer tillslut markera, och det är en situation som du absolut vill undvika.

Allt eftersom barnet växer är det viktigt att du är tydlig med gränser och ser till att med tiden lära barnet hur den ska umgås med hunden. Viktigt är också att barnet inte får uppfostra hunden, det ska du som vuxen göra.

För att hjälpa hunden att få en god relation till barnet kan du ge den godis när hunden frivilligt kommer fram för att lukta på barnet. Och ännu viktigare: belöna med glatt beröm och klappar!

Om du vill läsa mer om hundar och lite äldre barn, klicka här.

Vad söker du?