Hundcoachen Fredrik Steen väljer MERA Petfood

Hundcoachen MERA Petfood Fredrik Steen Hundfoder hundmat Lilla Nymo

Hundcoachen Fredrik Steen väljer MERA Petfood

För mig är valet av hundfoder med högsta kvalitet en självklarhet för att ge bästa förutsättning till sunda och friska individer. Men det ska även finnas en långsiktig plan av hållbarhet vid framställningen. Det känns fantastiskt att MERA Petfood producerar mina hundars mat klimatneutralt, dessutom med insektprotein som är en otroligt resurseffektiv råvara. Bäst är ändå att hundarna älskar det och mår fantastiskt!

Min första kontakt med MERA Petfood / Meradog

Första gången jag kom i kontakt med MERA Petfood var tidigt 90-tal när Anders Eriksson, kennel Mischaland, tog in Meradog till Sverige. När första leveransen kom till Sverige var jag hemma på deras gård utanför Enköping och tog emot den allra första leveransen, det är snart 30 år sedan. Efter många resor till Tyskland tillsammans med Anders fick även jag göra ett besök på fabriken och blev övertygad.

”Det här är en tillverkare som har ett tydligt mål och kommer vara ett märke att räkna med i framtidens hårda konkurrens”

Lilla Nymo älskar MERA Petfood Insect protein

Rätt hundmat till rätt individ, så jag kan fokusera på det jag älskar mest

Under alla mina år har jag alltid återkommit till MERA Petfood, inte minst för att jag vet att jag får absolut bästa hjälp att hitta rätt hundmat till rätt individ. Hundmat är en enda stor djungel och det känns tryggt att kontakta familjen Eriksson och få rätt hjälp på enklaste vis så jag kan fortsätta med det jag älskar mest – umgås, busa och lära mina hundar nya saker som jag kan dela med mig av till dig på mitt instagramkonto @hundcoachen och Fredrik Steen play.

Olika hundar, olika behov

Precis som raser har olika egenskaper har varje hund olika individuella förutsättningar och behov. Även inom en valpkull kan detta skilja sig markant och det gör det inte lättare för en ny hundägare att hitta rätt hundmat eller för den delen vilken mängd mat som ska ges. 

Jag ska dela med mig av några tips du kan utgå från och utveckla det kort

 • Hundens ålder

  En valp har helt andra behov än en vuxen eller gammal hund. Om du har en valp ska du kolla om du behöver byta mat vid 6 månader om du har en storvuxen ras med längre tillväxtperiod. Jag rekommenderar att du pratar med din foderleverantör om du är osäker.

 • Några kända problem?

  Vissa hundar kan äta allt, vissa har känslig mage eller hud. Reflektera om du hittar några mönster och ta hjälp av sakkunniga i området. Ett samtal med kundtjänst på MERA Petfood kan spara dig mycket bekymmer och pengar.

 • Aktivitetsnivå

  Här kan det skilja sig mycket från hem till hem och detta är extra viktigt att se till livsomständigheterna. Vi tar ett exempel:
  Familj 1 är väldigt aktiva med mycket promenader, kurser och kanske ute och springer. Maten hunden får är ett normalfoder och ger strax över fodergivan för att hålla en hälsosam vikt. Denna hunden får äta lite mer. Alternativet är att ge en mindre mängd av ett högre energitätt foder (dagsgivan).
  Familj 2 har en hund från samma kull, får en längre promenad om dagen men är annars inte lika aktiverad. Om denna individ skulle äta samma mat och mängd skulle risken finnas att denna hund går sakta upp i vikt. Detta skulle direkt öka risken för flera sjukdomar. Alternativet skulle kunna vara att ge foder med lägre energimängd och kunna öka dagsgivan (jämfört med normalfodret).

  ”Aktivitetsnivån” i detta fall påverkas av flera faktorer än dessa exempel. Det kan vara indivdiuell ämnesomsättning, årstid* , om hunden bor inne/ute eller om hunden föredrar större eller mindre måltider. Det är inte ovanligt att vi är mer aktiva vissa perioder än andra, lika viktigt är det att justera fodergivan även till dessa tillfälligheter.

  * jakthundar, tävlingshundar, draghundar etc. kan vara mer eller mindre aktiva olika perioder

 • Egna önskemål

  Jag vill ha ett klimatneutralt producerat hundfoder. Jag föredrar insektprotein för jag älskar den resurseffektiva uppfödningen av den råvaran. Du kan läsa om insektprotein i hundfoder här. Om den inte passar din hund finns många alternativ att välja på. Spannmålsfritt, glutenfritt, endast en köttråvara, mini bitar för små raser eller veterinärfoder – ja det finns en hel del att välja på.

 • Fodergiva

  Visste du att fodergivan följer standarden FEDIAF? Den utgår alltid från ”den genomsnittliga hunden” som bas för utfodrings-rekommendationerna. Eftersom hundar tenderar att röra sig mindre, är den senaste rekommendationen för energiupptag lägre än för några år sedan. Det är därför en utfodringsrekommendation kan ändras utan att receptet förändrats.

  När denna standard används kan de flesta fodertabeller innebära +/- 20% i dagsgiva för att ändå kunna få i sig rätt mängd vitaminer och mineraler. Följ inte tabellen strikt, titta och känn på din hund och anpassa maten. Går du över eller under 20% behöver du se över andra alternativ. Tänk på att räkna bort andra intag hunden får i sig från fodergivan, t.ex. belöningsgodis, tuggben eller liknande.

Hundens ålder
Olika livstadier kräver olika näringsprofiler för att ge bästa möjliga förutsättningar för ett långt och hälsosamt liv
Individuell anpassning
Känslig mage eller hud, intolerans, allergi eller allätaren som alltid vill ha mer
Aktivitetsnivå
Alltid på tå redo för äventyr eller trivs bäst hemma?
Egna preferenser
Din hund litar på dig och ditt val. Gör ett val som passar er båda
Fodergivan
Ge inte ett högenergifoder om din hund inte har det behovet. Följ din hunds utveckling och justera vid behov
Föregående bild
Nästa bild

Individuell foderrådgivning för bästa resultat

Det är svårt att ge ett generellt råd för alla men ovan nämnde utgångspunkter är alltid detsamma.

Ring bästa kontoret i Enköping så får du rätt hjälp för just din hund eller katt. Du kan vardagar ringa till 0171-412 175 eller fyll i formuläret foderrådgivning nedan.

Min flock och deras favoriter

Namn: Zara
Lyssnar till: Zaris, kompis, älskling, busråtta
När hon blir stor: Läxläsningshund
Favoritkex: MERA Puppy mix
Utfodras med: MERA Junior Kalkon & ris tills hon växt färdigt på höjden, runt 14 månader

Namn: Pacco
Lyssnar till: Pacco, kompis, Paako
När han blir stor: VIP- och sällskapshund
Favoritkex: MERA Biscuits
Utfodras med: MERA Insect protein

mera hundsnack

Namn: Nymo
Lyssnar till: Snorpis, kompis, älskling
När hon blir stor: Tidigare vårdhund, mamma till valpar, nu bara mys och gos
Favoritkex: Biscuits & Goody snacks Insekter & ris
Utfodras med: MERA Insect protein

MERA Hundsnack - #1 Välja hundfoder

En sommarkväll i juni pratar jag med Ann-Cathrine på MERA Petfood Sverige om funderingar kring val av hundfoder. Det är såklart inte så djupgående på 2 minuter, men det väcker värdefulla tankar.

Läs mer ur kunskapsbanken

Vad söker du?