Hundfoder: Dräktighet och skendräktighet

Planerar du för att para din tik? Roligt! Nu är det många saker du behöver tänka på och helst ska förberedelserna börja redan innan parningen. En viktig del är att se över maten, för precis som hos oss människor spelar kosten stor roll för hundens välbefinnande och hälsa.
Den dräktiga tiken behöver bra och näringsriktig mat för att hon ska orka föda, ta hand om och dia alla valpar. Likväl spelar kostens sammansättning stor roll för valparnas hälsa och utveckling.

Förändrat näringsbehov

Se till att tiken får ett energirikt foder under och efter dräktigheten. Viktigt är att fodret inte bara har höga fett- och proteinhalter men att det också är lättsmält. Se till att byta fodret stegvis under minst en vecka för att undvika att tiken blir dålig i magen.

Ungefär 5-6 veckor in i dräktigheten, eller när du är säker på att hon är dräktig, bör tiken byta mat till ett valpfoder. Till en början ska du fortsätta ge tiken samma mängd mat som hon normalt äter. Mot slutet av dräktigheten kommer hon troligtvis behöva äta mer mat i form av extra portioner under dagen, även om behovet ofta varierar mellan olika individer. Ge hellre flera mål mat under dagen än att ge större portioner – med många valpar i magen kan det vara svårt för tiken att äta mycket mat på en gång. Toppa gärna maten med skonsam husmanskost under slutet av dräktigheten och efter valpningen då det stärker både tikens och valparnas immunförsvar.

Det viktigaste gällande kosten är att tiken får bästa förutsättningar för att må så bra som möjligt. Hon behöver också bra mat för att kunna återhämta sig snabbt och kunna producera mycket mjölk. Därför ska du inte sätta en dräktig tik på diet. En tik som går på diet kan få svårt att orka med förlossningen, har svårt att ta hand om sina valpar och kan kanske inte producera mjölk. Hon kommer också ha mycket svårt att återhämta sig efter valpningen.

Många tikar blir extra törstiga under graviditeten, så var extra noga med att hon alltid har gott om färskt vatten i närheten. Men var uppmärksam om vattensuget går till överdrift, eftersom det kan vara tecken på att en latent diabetes utvecklar sig under dräktigheten. Konsultera i så fall en veterinär.

Illamående och matvägran

Tre veckor in i dräktigheten, ungefär samtidigt som många tikar får sina första tecken på att nytt liv är på väg, kan hon bli illamående, få minskad matlust eller rent av matvägra. Om hon äter lite sämre än vanligt under en kortare period är det oftast ingen fara, men äter hon väldigt dåligt under en längre period eller blir mager behöver du ta kontakt med en veterinär.

För att öka aptiten kan du se till att toppa tikens vanliga foder med lyxmat, exempelvis våtfoder. Det kan också fungera bra att lägga i lite matrester från hushållet, så som ris och annan okryddad mat som är skonsam mot hundmagen.

Natures Effect våtfoder vildsvin av certifierade och välsmakande råvaror. Perfekt att toppa det vanliga fodret med för att göra den kräsna hundens måltider mer välsmakande och lockande.

Träning och aktivitetsnivå

Generellt sett ska den dräktiga tiken fortsätta leva som vanligt, både vad gäller träning, motion och mat. Däremot är det viktigt att direkt sluta med tuff och explosiv träning så som bollkastning, hård lek med andra hundar, jakt eller cykling. Orsaken är att det kan vara mycket svårt att i tid inse att tiken håller på att överanstränga sig eller bli överhettad.

Ju större magen blir desto jobbigare blir det för tiken att gå på promenader. Vill hon inte följa med på långpromenaden ta istället en kortare tur där hon får strosa runt i sin egen takt.

Skendräktighet

Ungefär 40% av alla tikar blir någon gång skendräktiga. Det innebär att de får såväl psykiska som fysiska symptom på dräktighet, trots att de kanske inte ens blivit parade. Skendräktighet visar sig ett par veckor efter att löpet avslutats. Tiken börjar bete sig annorlunda eftersom hon själv tror att hon kommer få valpar. Hon kan börja producera mjölk, vill kanske inte gå på promenader och kan börja behandla leksaker och andra föremål som valpar.

I vargflockar sker skendräktighet när flockens ledartik är dräktig. Fördelen med skendräktighet är då stor, eftersom en annan av flockens tikar kan dia valparna om något skulle hända ledartiken. Men för tamhunden är det ingen fördel utan är istället något som bör undvikas, eftersom hunden kan må dåligt och till och med bli stressad av skendräktigheten.

Om du är osäker på om hunden är dräktig eller ej kan du från och med vecka fyra ta tiken till en veterinär för att göra ultraljud. Finns det valpar kan du då se fostrens hjärtan slå och någon vecka senare kanske till och med fosterrörelser syns.

Om hunden skulle uppvisa symptom på skendräktighet är det viktigt att du tidigt vidtar åtgärder. Om tiken använder leksaker eller föremål som låtsasvalpar ska du ta bort dem. Samtidigt ska du öka motionen och tillfälligt dra ner på maten. Eftersom skendräktiga tikar ofta inte vill gå längre promenader samtidigt som de blir extra hungriga kan uppgiften bli nog så krävande, men det är viktigt att du inte ger upp. Se till att hålla tiken sysselsatt med extra träning och kluriga uppgifter, för att distrahera henne från tankarna på valpar.

Oftast går skendräktigheten över på ett par veckor. Räcker inte ovanstående åtgärder bör du ta hunden till veterinär för att få hjälp med skendräktigheten.

Lycka till!

Vad söker du?