Hundmat för små hundar och hur du väljer det bästa alternativet

MERA pure sensitive Mini

En specifikt anpassad hundmat för små hundar med extra små bitar.

Hundmat för små hundar och hur du väljer det bästa alternativet

När det gäller hundmat finns det många olika alternativ att välja mellan. Det kan vara svårt att veta vilket foder som är bäst för din hund, särskilt om din hund är liten. I den här artikeln kommer vi att ge dig några tips på vilket hundfoder du ska välja om du har en liten hund. Vi kommer också att ge dig tips på hur du kan förebygga övervikt genom rätt utfodring.

Tycker din hund om små eller större kulor?

Om du är osäker på storleken på kulorna, prova att ge din hund en blandning av små och stora. Detta gör det lättare för dig att se hur din hund reagerar vid matskålen och kanske väljer det ena framför det andra. Ett sätt att minska risken för tandsten är att ge torra foderkulor som naturligt masserar tandköttet.

Har du en liten hundras är det viktigt att du tar hänsyn till din hunds storlek när du väljer foder. Om du har en liten hund under ca 10 kg, är det oftast bäst att välja ett foder med små kulor. Det gör det enklare för dem att äta. Om du vill vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du endast köper mindre förpackningar till en början för att bespara jordens resurser, men också din plånbok ifall det inte skulle fungera.

Hundmat för små hundar med mjukare kulor

Idag finns det även torrfoder med mjukare kulor, vilket är perfekt för de som har svårt att tugga. Om du har en hund med tandproblematik eller bara liten mun, kan det vara en bra idé att prova dessa typer av foder. Dessa hundfoder har en högre fukthalt bevarad i kulan vid framställning, glöm därför inte att förvara dessa ordentligt tillslutna för att bibehålla fukthalten i maten. Ett populärt alternativ är MERA essential soft brocken som gjort succé både smakmässigt men även som ett alternativ till godis i samband med hundträning.mat

 

Mini kulor för små raser

Hundmat för små hundar

Storleken på foderkulorna kan vara avgörande för vissa individer. Det är egentligen bara bra om din hund äter större bitar för tandköttets skull, men det är inte alla hundar som tycker om det.

Soft Brocken mjuka kulor

Hundmat för små hundar med mjukare bitar

Soft Brocken har en högre fukthalt bevarad i foderkulan som ger en mjukare konsistens och högre smaklighet för extra kräsna hundar.

 Vilken sorts hundfoder passar din ras bäst?

Det finns olika sorters torrfoder som är framtagna för olika raser av hundar, men vi arbetar däremot individbaserat då energibehovet kan skilja sig mycket åt, även inom samma kull. Därmed behöver olika livsstilar, aktivitetsnivåer och behov styra över vilket hundfoder som passar just din hund bäst.

Ålder på din hund spelar också roll i val av hundfoder

Om du har en valp bör den äta ett hundfoder anpassat för växande valpar, medans en vuxen hund bör äta ett vuxenfoder. När din valp har växt färdigt på höjden är din valp redo att byta till ett vuxenfoder. När det sker är individuellt och rasberoende, fråga din uppfödare eller kontakta oss för råd.

 

Har din hund en speciell diet?

Om din hund har en speciell diet, till exempel om den är allergisk mot något foder eller har andra matsmältningsproblem, finns det specialiserade hundfoder att köpa. Dessa innehåller ofta mindre av de allergener som orsakar problem och är anpassade för hundar med matsmältningsbesvär.

MERA pure sensitive Mini är hundmat för små hundar, anpassad även för individer med specifika behov med endast ett begränsat antal ingredienser, som gör det enkelt att överblicka hundens kost.

motion är viktigt

Hur mycket ska jag ge min hund?

En viktig aspekt av utfodringen av din hund, är hur mycket mat du ger den. Det är viktigt att du utgår från rekommendationerna på foderetiketten, men anpassar det efter din hunds behov, så att du inte ger din hund mer mat än vad som rekommenderas. Detta gäller särskilt för torrfoder, eftersom det är lätt att ge hunden för mycket av detta. En bra regel är att ta hänsyn till din hunds aktivitetsnivå och väljer en mat som motsvarar den aktivitetsnivån.

Om du ger din hund tuggben eller godis behöver du också vara försiktig med mängden och räkna med det i din hunds totala matintag. Tuggben innehåller mycket protein och kalcium, som kan vara skadligt för hundar i stora mängder, var därför restruktiv med hur ofta du ger din hund tuggben. Likaså kan godis innehålla socker, färgämnen och andra ingredienser som är skadliga för hundar.

All mat är inte bra för din hund

Var försiktig när du lagar mat och undvik att ge din hund mat som innehåller socker, stärkelse eller choklad. Dessa ingredienser är skadliga för hundar och kan orsaka problem med magen och tarmarna. Mat som är fet eller stekt bör också undvikas, samt lök och andra vanliga råvaror i våra kök. Läs på och var redo om olyckan skulle vara framme.

Förebygg övervikt med rätt utfodring

En av de vanligaste orsakerna till att hundar blir feta eller överviktiga är att de får för mycket mat. Detta kan vara ett problem särskilt för hundar som inte är särskilt aktiva. De kanske bara ligger och sover hela dagen, och äter det de får i matskålen. Detta är inte bra, eftersom hundar som äter för mycket blir feta och löper större risk att få diabetes, hjärtproblem och andra allvarliga sjukdomar.

Motion är välinvesterad tid tillsammans

För att förebygga övervikt bör du se till att din hund får lagom mycket mat och motion. En bra regel är att ge hunden mat två gånger om dagen, men detta kan variera beroende på hundens aktivitetsnivå. Ju mer aktiv hunden är, desto oftare kan den behöva mat.

Vissa hundar kan bli illamående av hunger om det är för långt mellan måltiderna och kräkas, det syns genom att det är ett gult slem. Försök få din hund att äta något för att stilla illamåendet.

Svenska Brukshundklubben har under senaste åren startat Sund med hund, en satsning för att aktivera både hund och hundägare tillsammans i gemensamma aktiviteter. En mycket populär aktivitet för alla inblandade!

Hundmat för små hundar har många valmöjligheter och hur du utfodrar spelar roll. Uppblött, torrt eller med en klick smakhöjande blötmat anpassad för hund är vinnande koncept, tillsammans med motion och en stor dos kärlek!

En daglig kontroll av det totala matintaget kommer förebygga övervikt och ni får bästa förutsättningar för ett långt och lyckligt liv tillsammans.

Undvik matrester
En matglad hund kan roffa åt sig direkt från matbordet vid ett obevakat tillfälle. Tänk på att många av våra måltider inte är bra för en hund eller katt att äta, vissa ämnen är direkt livsfarliga.
Undvik övervikt
Genom att vara påläst om din hunds behov, maten du ger och anpassa det utefter era aktivitetsnivåer har du goda förutsättningar att anpassa din hunds matintag för att undvika övervikt.
Motion och tid tillsammans
Det är alltid välinvesterad tid att ta en promenad, jogga, busa eller träna tillsammans. Ni bygger er relation tillsammans samtidigt som ni båda håller igång. En välmående kropp och knopp gör alla lyckliga!
Föregående bild
Nästa bild

Vad söker du?