Insektprotein i hundfoder

Insektprotein i hundfoder

Hållbar hundmat med insektsprotein är ett miljövänligt alternativ till kött och särskilt lämpligt för hundar med intolerans eller allergi. Den är naturligt artanpassad, resursbesparande och kompatibel. Varför? Läs mer här.

Insektprotein i hundfoder: det hållbara alternativet

Avstår du ibland från att använda din bil? Tar du med dig tygpåsar till affären? Eller kanske till och med äter vegetarisk mat? I så fall försöker du förmodligen att vara mer miljövänlig på andra sätt också. Har du någon gång funderat på om din fyrbenta vän kanske kan vara mer skadlig för miljön än vad du är?

 

I vilken utsträckning skadar hundägande miljön?​

Det finns 9,4 miljoner husdjur som bor i Tyskland (källa: Statista) – och de lämnar ett ekologiskt (tass)avtryck likt en elefants storlek på hem och trädgård. Bara ett hundår belastar miljön allvarligt. Varför? Det resulterar i lika stora utsläpp som en tur och retur resa med bil mellan München och Aten. Ensamt står hundmat för nästan två tredjedelar av dessa utsläpp. Resten orsakas av hundpromenader, inköp av utrustning, vård och avfallshantering. Särskilt betänkligt är hundägare som matar enligt BARF (råfoder). Detta tredubblar miljöpåverkan av dina fyrbenta vänner. (Annaheim, Jungbluth, Meili; 2019)

Vad betyder en hög andel kött i hundmat för miljön?

Samtidigt som kött tar mindre och mindre plats på våra tallrikar så har hundmat den motsatta trenden. Allt fler djurägare vill förse sina husdjur med mat bestående av hög kötthalt, vilket ibland går på bekostnad av klimat och natur: Köttproduktionen har en direkt negativ inverkan på miljön. I USA kan över en fjärdedel av de skadliga miljöeffekter som köttindustrin orsakar, spåras till katt- och hundmat. Om efterfrågan på kött fortsätter att öka betyder det att vi behöver ytterligare resurser som energi, mark och vatten samtidigt som det sker en ökad användning av bekämpningsmedel och större mängder avfall. (Okin, 2017)

Insektsprotein i hundfoder: Innovationer på hundmatsmarknaden

Under några år har forskare världen över i allt högre grad fokuserat på denna mer hållbara proteinkälla. Även om många människor i Europa, Nordamerika och Australien inte förlikat sig med tanken på att äta insekter. Våra fyrbenta vänner har dock inte något problem med det. Tvärtom faktiskt! Insektsprotein i hundmat är artanpassad och särskilt smaklig.

Fördel 1

Insektsprotein är miljövänligt
Insektsprotein är ett miljövänligt alternativ till boskapsproduktion. Hundmat med insektsprotein, som till exempel MERA pure sensitive Insect Protein, kan därför ta lite tid att vänja sig vid för oss människor, men så är inte fallet för hundarna.

Fördel 2

Hållbara proteinkällor
Insekter är en utmärkt källa till protein och näringsämnen samt utgör en högkvalitativ resursbesparande ersättning till kött i hundmat.

Fördel 3

Art-anpassad och utsökt
Det hållbara alternativa fodret smakar fantastiskt och är helt enkelt art-anpassad. Vad mer är: Det är mer art-anpassat än vegetariska hunddieter, vilket ofta orsakar näringsbrist bland våra fyrbenta vänner.

Fördel 4

Inget lidande för insekter
För vegetariska hundägare är insekter som proteinkälla en etiskt bättre representant än kött i hundfoder. Eftersom de ”otäcka krypen” föds upp på ett art-anpassat sätt och inte utsätts för något lidande under uppfödningen.

Fördel 5

Särskilt hög toleransnivå
Hundmat med insektsprotein är särskilt bra för hundar med intolerans eller matallergi. MERAVITAL Insect Pro torrfoder är till exempel särskilt lämpligt för sjuka och mycket känsliga hundar såväl som miljömedvetna ägare.

Miljöaspekten

insektprotein hundfoder innovation

Insekter är mer hållbart jämfört med konventionellt kött

Insekter är betydligt bättre ekonomiska producenter av protein. Insekterna är mycket effektivare på att omvandla intagen mat till kroppsvikt än ryggradsdjur. Eftersom insekter är kallblodiga krävs inte någon metabolisk energi för att upprätthålla en viss kroppstemperatur. (van Huis, 2013)

Här är ett exempel: För att gå upp 1 kilo i vikt måste den svarta soldatflugans larv äta 1,5 kilo mat. En ko, å andra sidan, behöver 7 kilo mat för samma viktökning.

Varför leder insekter till mindre utsläpp än djur?

Hela livscykeln från larv till fluga tar mindre än 2 månader. Det är betydligt kortare tid än för nötkött, kyckling eller liknande. Ett ton fluglarver kan födas upp på bara två veckor – på en yta som är ungefär storleken av ett genomsnittligt sovrum. Knappt några utsläpp produceras. Nötkreatur behöver dock mycket mer utrymme för avel och uppfödning och släpper ut mycket växthusgas. (Protix, 2020)

Varför är insektprotein i hundfoder resursvänligt?

Uppfödning av insekter sparar också på våra vattenresurser. För att producera 1 kilo protein använder den svarta soldatflugans larver bara 4 procent av det nödvändiga vatten som motsvarande mängd protein från nötkreatur kräver. (Miglietta, Leo, Ruberti, Massari) Det är desto mer imponerande om vi tar i beaktning att mer än två tredjedelar av sötvattnet världen över används till jordbruk. Sist men inte minst är bearbetning av insekter mycket okomplicerat. De flesta larver och kryp males ner eller konsumeras hela, medan bara hälften av en ko eller kyckling är ätbar.

Är hormoner och antibiotika nödvändiga vid uppfödning av insekter?

Nej. Eftersom insekter har mycket mindre kontakt med sina djurhållare än ”klassisk” boskap. Enligt aktuell vetenskaplig kunskap överför många ätbara insektsarter, såsom svarta soldatflugor, i allmänhet inte några sjukdomar och är själva mycket resistenta mot miljöpåverkan. (Shumo, Osuga, Khamis, et al., 2019). Det är därför det knappt finns någon risk för överföring av smittsamma sjukdomar till människor – som vi upplevde med nötkreatur under BSE-utbrottet. (FAO, 2019)

Hur står sig insekter ur ett näringsfysiologiskt perspektiv?

Insekter levererar värdefullt protein i form av essentiella aminosyror. Samtidigt förser svarta soldatflugans larver vår hundmat med viktiga fetter: Enkel- och fleromättade fettsyror, som stärker immunförsvaret, men också mättade fettsyror som skapar energi. (van Huis, 2013) Insektens fett- och proteininnehåll kan variera något beroende på art, beredning och utfodring. (Wang, Shelomi, 2017) Ätbara insekter har också en hög andel värdefulla mikronäringsämnen, såsom zink och järn. De kompletterar därför naturligt hundmat med många viktiga näringsämnen. (van Huis, 2013)

Källor:

Arnold van Huis: Insekternas potential som mat och foder för att garantera livsmedelssäkerhet, Laboratoriet för entomologi, Wageningen University, 2013
(https://www.annualreviews.org/doi/full/10.1146/annurev-ento-120811-153704)
FAO, 2019 (http://www.fao.org/3/i3264g/i3264g.pdf)
FAO, 2019 (http://www.fao.org/edible-insects/en/)

TV4-profilen och hundcoachen Fredrik Steen använder insektprotein i hundfoder till sina hundar sedan 2020. När våra produkter med insektprotein kom var han en av de allra första att byta till våra produkter och har varit övertygad från dag 1. Vill du veta mer om hans erfarenheter? Följ hans sociala medier eller läs hans egna text på www.fredriksteen.se/merapetfood/

labrador retriever är sveriges populäraste hundras 2023

Populäraste hundraserna 2023

Populäraste hundraserna 2023: Labrador retriever fortsätter dominera trots minskade registreringar Uppfödarna hos Svenska Kennelklubben (SKK) har bromsat in antalet valpkullar på grund av det osäkra

Läs mer »
mera hundsnack

Insektprotein i hundfoder

Hållbar hundmat med insektsprotein är ett miljövänligt alternativ till kött och särskilt lämpligt för hundar med intolerans eller allergi. Den är naturligt artanpassad, resursbesparande och kompatibel. Varför?

Läs mer »
Hundcoachen MERA Petfood Fredrik Steen Hundfoder hundmat Lilla Nymo

Hundcoachen Fredrik Steen väljer MERA Petfood

För mig är valet av hundfoder med högsta kvalitet en självklarhet för att ge bästa förutsättning till sunda och friska individer. Men det ska även finnas en långsiktig plan av hållbarhet vid framställningen. Det känns fantastiskt att MERA Petfood producerar mina hundars mat klimatneutralt, dessutom med insektprotein som är en otroligt resurseffektiv råvara.

Läs mer »

Vad söker du?