Pälsvård hund

Liksom många andra djurarter har de flesta hundar två typer av hår, underull och täckhår. Underullen är korta hårstrån som skyddar mot kyla och väta. Täckhåren är grövre och längre, har mer pigment än underullen och är vattenavvisande så länge pälsen inte tvättas för ofta. 

Nästan alla hundraser fäller hår. De mest intensiva perioderna är under våren när vinterpälsen fälls och under hösten när sommarpälsen faller av för att ge plats åt ny vinterpäls. Tikar kan också fälla lite extra i samband med löp, valpning och när de diar.

Alla pälsar behöver tas om hand, men hur mycket och hur ofta beror på vilken typ av päls din hund har. Kort- och strävhåriga raser behöver minimalt med underhåll, medan långhåriga och lockiga pälsar behöver betydligt mer omvårdnad – en lång och tovig päls är ett paradis för svamp och bakterier och drar dessutom in mer smuts i din bostad.

Bad och borstning

Alla pälstyper mår bra av regelbundna bad och behandling. Hur ofta just din hund behöver tvättas är individuellt. Det beror på ras, pälstyp och på hur din hund lever. Hundar som är extra förtjusta i att rulla sig i stinkande gegga behöver självklart badas mer än andra!

Tänk på att inte bada eller duscha din hund allt för ofta. Dels kan huden torka ut och bli mer benägen att utveckla eksem, dels gör allt för frekvent tvätt att täckhårens naturliga skydd mot väta och smuts försvinner när fettet löses upp. Men om du har en hund som behöver badas ofta se till att hitta milda produkter avsedda för detta.

Om du har en hund som är inne i en tillfällig period av ökad fällning så kan en dusch och eventuell torkning med fön då och då hjälpa dig att inte få all lös päls inomhus på golv och i möbler.

Något du kan göra ofta är att borsta pälsen. Om din hund gillar det kan du gärna borsta dagligen. Då ser till att lösa upp knutar innan pälsen blir till en svårlöslig härva. Pälsar tovar sig gärna i armhålorna, under magen och på benen, så var extra noggrann där. Ett tips är att skaffa en underullsskrapa för att komma åt underullen. Men igen är detta olika för olika typer av pälsar.

En välskött päls fäller som regel mycket lite och står väl emot smuts och väta – det gäller även långhåriga raser!

Trimning/klippning

En del hundar, exempelvis strävhåriga raser och hundar med pudelns pälstyp, behöver med jämna mellanrum trimmas/klippas. Antingen gör du detta själv, eller så tar du din hund till en professionell trimmare/klippare. En del hundar behöver trimmas/klippas så ofta som var 10:e vecka, för att inte få för lång, tovig och varm päls. Om du undrar vad som är bäst för din hund, fråga uppfödaren eller en trimmare för råd. Viktigt är att inte bada hunden veckan innan trimningen, eftersom nybadad päls är hal och svår att arbeta med (Gäller ej pudlar då dom ska badas innan klippning då klippmaskinen annars kan skrapa upp sår i huden om smuts förekommer).

Päls och kost

Har hundens päls blivit matt? Har den blivit tunnare och mindre motståndskraftig mot väta och smuts, trots att den är välskött? Då kan det bero på att hunden inte får i sig alla näringsämnen den behöver. Du kan behöva komplettera hundens kost med något tillskott, eller helt byta foder.

Vilket foder som passar just din hund kan vara väldigt individuellt, men ett bra alternativ är MERA pure sensitive Sill & potatis. Utöver att bestå av högkvalitativa råvaror är fodret specialanpassat för känsliga hundar som behöver ett extra tillskott av näringsämnen. Det innehåller bland annat naturliga omega-3 och omega-6 fettsyror och zinkkelat som stärker hud och päls. Rådgör gärna med din veterinär eller med oss på MERA för att ta reda på vad som bäst skulle kunna passa din hund.

Hundar är generellt sett känsliga för snabba foderbyten. Att byta från en dag till en annan är därför ingen bra ide, utan något som behöver göras stegvis. Klicka här för att läsa mer om hur du bäst byter foder.

 

Vad söker du?