Skaffa hund – förberedelser inför valpens ankomst

Skaffa hund - förberedelser inför valpens ankomst

För dig som ska skaffa hund är det flera saker du behöver förbereda innan den nya familjemedlemmen flyttar in. Tipsen du hittar här gäller framförallt valpar och yngre hundar, men många saker gäller även om du skaffar en äldre hund.

Ska du få hem en 8-veckorsvalp behöver ditt hem valpsäkras. Valpar gör som barn – de biter och drar i allt de kommer åt och kan innan de blivit rumsrena göra ifrån sig lite var stans. Fundera därför över om det finns rum du inte vill att hunden till en början inte får vistas i.

Gör vad du kan för att få hunden att känna sig så trygg som möjligt – en flytt är en stor omställning för hunden, speciellt för valpar som till en början kommer sakna sin mamma och sina syskon. Låt därför hunden utforska ett rum i taget – att släppa ut den fritt i ett stort hus ger valpen allt för många intryck att hantera på en gång. Se också till att den första tiden ge hunden samma mat som den är van vid sedan tidigare.

En valp under fyra månader ska inte lämnas ensam mer än korta stunder, förutsatt att den tränats till att kunna vara ensam. En vuxen hund klarar i bästa fall att vara ensam max fem-sex timmar per dag, men det varierar stort mellan olika individer och på hur du tränat hunden. Kan du själv inte uppfylla hundens behov av sällskap behöver du ordna med hundvakter och/eller hunddagis.

Valpsäkra hemmet och andra tips

  • Ta bort mattor som du inte orkar eller vill tvätta.
  • Se till att det inte finns synliga och lättåtkomliga elsladdar som hunden kan tugga på. En hund som tuggar på en inkopplad sladd kan avlida av elchocken!
  • Mobiltelefoner, fjärrkontroller och andra elektroniksaker är för hunden mycket roliga att tugga på. Se till att ha ett säkert förvaringsställe för saker hunden inte får leka med.
  • Ta bort giftiga växter eller ställ dem långt utom hundens räckhåll.
  • Ordna en viloplats åt hunden där den får vara ifred. Lär alla i hushållet och besökare att hunden absolut inte får klappas eller störas när den vilar i bädden – det ska vara en fredad zon där hunden kan vila upp sig.
  • Ordna en plats i ditt sovrum där valpen kan sova den första tiden. Vill du inte ha hunden i sovrummet behöver du sova på madrass i samma rum som hunden – en ung hund mår inte bra av att lämnas ensam längre stunder.
  • Ordna en matplats åt hunden där den får alla sina måltider. Även här är det viktigt att hunden alltid får äta ifred – matplatsen ska vara en fredad zon.
  • Om du har en trädgård är det en bra idé att sätta upp ett ordentligt staket runt om så att du kan ha hunden lös utan konstant uppsikt.
  • Om du har bil behöver du en transportbur. En sådan kan dessutom fungera bra som portabel sov- och viloplats när ni är ute och reser.
  • Välj ut en eller två handdukar som framöver får bli hundhanddukar för regniga dagar.
  • Anmäl dig till en valpkurs. Med rätt kunskap blir det roligare att leva med din hund! 
  • Veterinärvårdsförsäkring. Du bör du ha bestämt dig för vilket bolag ni ska teckna försäkring i innan du hämtar hem valpen.
  • En valp- och hundbok. Med rätt kunskap har du alla möjligheter att skapa en harmonisk, glad, välmående och lydig hund!

Inköp

Det är lätt att köpa på sig allt för mycket saker i början i ren entusiasm över att hunden snart anländer. Tänk på att en hund inte behöver överösas med materiella ting – det grundläggande räcker, åtminstone till en början. Hunden kommer ändå vara överöst av nya intryck de första veckorna efter att den flyttat in hos dig.

Vad gäller halsband, koppel, hundbädd och annat kommer du så småningom behöver köpa nytt allt eftersom hunden växer och i värsta fall tuggar sönder sina saker. Börja därför med det enklaste för att spara på plånboken.

  • Ett stort antal bajspåsar.
  • Reflexer att fästa på koppel och halsband och eventuellt en reflexväst. Glöm inte reflexer till dig själv!
  • Kompostgaller, eftersom de är så fantastiskt användbara. Med dem kan du spärra av rum du inte vill att hunden ska gå in i (exempelvis hallen där valpar gärna sätter tänderna i alla skor), spärra av trappor som valpen kan ramla och slå sig i, eller skapa en liten hage på gräsmattan.
  • Matskålar till mat och vatten. Undvik plastskålar eftersom de ofta är svårdiskade och eftersom plastskålar ofta är mycket frestande för en ung hund att sätta tänderna i. Välj storlek efter ras – för en liten hund är höga kanter besvärliga. Välj modeller som inte går att välta, annars har du snart vatten och mat över hela golvet.
  • Välj ett koppel som inte lätt tuggas sönder och ett halsband som kan justeras allt eftersom valpen växer. Välj ett vanligt koppel på ca 120 cm tills hunden lärt sig att gå fint och kan grundlydnad. Välj inte ett flexikoppel. Flexikoppel kan vara praktiskt för väldresserade hundar, men för hundar som inte kommer på inkallning är det ett mycket opraktiskt redskap, eftersom du inte kan hala in hunden på ett säkert sätt. Fel hanterat kan det dessutom göra stor skada på både dig och hunden.
  • För att inte din bostad ska bli söndertuggad behöver hunden ett par tuggleksaker som du köper eller tillverkar själv. Om du är ljudkänslig ska du inte köpa leksaker som piper och låter.

 

Tänk på att smådelar kan fastna i hundens tarmar – var noga med att välja leksaker som inte går sönder!

  • Borste och/eller kam, kolla med din uppfödare vad du behöver skaffa för redskap till pälsvården. En del raser behöver med jämna mellanrum trimmas. Antingen går du till en professionell trimmare, eller så införskaffar du trimmer och kunskap för att göra jobbet själv
  • Till raser som lätt fryser: regn- och värmetäcke
  • Klotång. Har du fina parkettgolv hemma kan det också vara bra att skaffa en fil för att fila hundens klor med
  • Fästingplockare om du inte kan/vill plocka fästingarna själv med fingrarna
  • Tandborste och hundtandkräm
  • Hundschampo och balsam

Mat

När en hund flyttar hem till dig ska du minst den första månaden ge samma mat som den är van vid. Dels för att hunden trots flytten ska kunna känna sig trygg, dels för att ett snabbt foderbyte kan göra att den blir dålig i magen. Om du köper en valp från en uppfödare får du ofta med lite foder från uppfödaren för den första tiden.

Det är vanligt att hundar som flyttar äter sämre än normalt, men så länge den mår bra är det ingen fara. Var dock uppmärksam på om den går ner i vikt eller mår sämre under en längre period. Ta i så fall kontakt med valpens uppfödare och veterinär.

Om hunden mår bra av maten den får, har fin päls och är pigg finns ingen näringsmässig anledning att byta ut fodret. En valp ska gå över till vuxenfoder först när den slutat växa på höjden.

 

När du vill byta hundfoder är det viktigt att göra det succesivt, för att hundens tarmflora ska hinna vänja sig vid den nya maten.

Vi har två olika serier med totalt fyra olika produkter för växande valpar av alla raser. Om er uppfödare använder MERA idag kan ni fråga vilket foder valpen får just nu och börja där.

Generella skillnader på våra två olika serier MERA essential och MERA pure sensitive är följande:

– MERA essential är kycklingbaserad och vetefri

– MERA pure sensitive har ett begränsat antal ingredienser, endast kalkon som köttråvara och endast ris som kolhydratsråvara

Om du har en valp som är lite känslig i magen eller hud rekommenderar vi MERA pure sensitive Puppy eller Junior för valpar av alla raser.

Hur länge ska jag ge valpfoder?

Små raser kan äta Puppy eller Junior 1 till ca 10-12 månader beroende på ras.

Medelstora och stora raser kan under de första 6 månaderna äta Puppy eller Junior 1 för att efter 6 månader byta till Junior kalkon & ris eller Junior 2 fram tills valpen växt färdigt på höjden.

Vad söker du?