Träna hunden inför veterinärbesök

Alla hundar måste förr eller senare besöka veterinären. Ofta går det bra, men ibland kan besöket bli en så stressande upplevelse för hunden att framtida undersökningar blir mycket svåra eller omöjliga att genomföra. Här kan du som ägare göra stor skillnad genom att träna hunden i förebyggande syfte. Målet är att du, din hund och veterinären ska få en så lugn och avslappad undersökningssituation som möjligt.

Veterinärträningen behöver du börja med så tidigt som möjligt efter att hunden flyttat hem till dig. Rör försiktigt vid hundens tassar, mage, mun, öron och andra kroppsdelar, samtidigt som du berömmer och ger hunden godis. Gör träningen till en kort, daglig rutin i situationer när hunden är lugn och harmonisk.

Efterhand kan du utöka undersökningsrutinen, men det är viktigt att inte gå för fort fram. Om hunden slingrar sig eller vänder bort huvudet är det ett tecken på att hunden upplever situationen som obehaglig. Backa då tillbaka träningen ett eller två steg och ge rikligt med beröm när hunden accepterar din beröring.

Oavsett hur harmonisk och glad din hund är det en stor fördel om du kan vänja den vid att ha munkorg på, som en extra säkerhetsåtgärd vid smärtsamma och obehagliga undersökningar. Låt först hunden undersöka munkorgen på egen hand. Lägga gärna godis i munkorgen som den får äta upp. Låt din hund bekanta sig med munkorgen ett par gånger innan du försöker sätta på den. Det är av största vikt att munkorgen associeras som något positivt eller neutralt.

Vid all typ av träning är belöning i form av uppmuntrande ord, lek och klappning viktigt, men även hundgodis kan vara till stor hjälp! Nedan ser du MERA’s hundkex Twinky Mix som smakar gott och är nyttiga för hunden.

Viktiga undersökningsområden

De viktigaste situationer som du behöver vänja din hund vid är när någon:

  • Öppnar hundens mun
  • Lyfter på läpparna för att kontrollera tandköttet
  • Undersöker ögonen
  • Tittar i/rengör öronen
  • Känner på juver eller testiklar
  • Känner på magen och i armhålor
  • Känner på midjan
  • Lyfter på tassarna och tittar mellan tårna
  • Klipper hundens klor
  • Särar på pälsen för att undersöka hud och hårsäckar
  • Lyfter på svansen och tar tempen i ändtarmen
  • Att bli nypt i nackskinnet (såsom veterinären gör vid vaccination)

Därutöver är det viktigt att hunden (om fysiken tillåter det) vid instruktion kan hoppa upp på undersökningsbordet, kan bli upplyft och att den kan sitta och ligga på kommando.

Att skapa trygghet

Under veterinärbesöket är det flera saker du kan göra för att skapa en så lugn och avslappnad situation som möjligt. Hundar känner tydligt när det är något ovanligt på gång, så försök själv att hantera situationen så vanligt som möjligt.

Tiden i väntrummet kan bli lång samtidigt som din hund kan bli stressad av att befinna sig i ett rum med många andra djur. Avdramatisera situationen genom att ta med något som hunden är van vid, exempelvis en leksak eller en filt. Ska ni vänta länge kanske det är bättre att vänta utomhus eller om möjligt i bilen.

Se till sist till att komma i god tid till veterinären och att inte stressa. Allt för att ge din hund de bästa förutsättningarna för ett lugnt och lyckat besök!

Vad söker du?