Vilken kost passar valpar?

Har du fått en fyrbent krabat som tillskott till familjen? Grattis! Både du och valpen har mycket att stå i den första tiden – ni ska lära känna varandra, förstå varandras signaler och skapa en långsiktigt hållbar och givande relation. Valpen ska dessutom bygga upp en hel kropp och lära sig använda den.

En mycket viktig del i ekvationen är hundens matvanor. Valpars kroppar växer fort och behöver därför en näringsrik och näringsriktig kost. Ofta skickar uppfödaren med ett foder för den första tiden. Fungerar denna kost bra ska du inte byta foder – en flytt är tillräckligt omvälvande för en valp. Att börja experimentera med kosten precis efter att valpen flyttat hem till er kan göra den lite stressad och ett snabbt foderbyte resulterar dessutom ofta i att hunden blir dålig i magen.

En tumregel är att en valp ska äta valpfoder till dess att den slutat växa på höjden. För småväxta raser innebär detta i regel att valpar och unghundar ska äta valpfoder i ungefär ett år, medan större raser har en växtfas på upp till två år. Är du osäker vad som gäller för din hunds ras ska du i första hand prata med uppfödaren om vad som är mest lämpligt.

Passar kosten?

Hur vet en då om maten passar hunden eller ej? Att hunden ser fram emot sina måltider och äter med god aptit är ett gott tecken. Och precis som med bebisar skvallrar avföringen om hur magen mår – det ska vara en fast korv och i lagom mängd. Om avföringen stinker ovanligt illa eller om hunden bajsar orimligt stora mängder är det ett tecken på att allt kanske inte står rätt till. En hund som mår bra är också frisk och pigg, är i god kondition och har fin päls.

Ibland kan det vara bra att komplettera valpens torrfoder, exempelvis om den äter dåligt. Riktigt bra hundmat att komplettera med är exempelvis en väl sammansatt blötmat på burk.

Det kan vara frestande att ge valpen matrester och det kan fungera bra som komplement till den vanliga maten, men det är vissa saker du behöver ha koll på. Välkokt ris, potatis, kött och rivna morötter är ofta uppskattade och är matvaror som de flesta hundar kan äta. Men generellt tål hundar kryddning mycket dåligt, så håll dig gärna till rena råvaror. Några saker du absolut inte ska ge din hund är choklad, avokado, rå broccoli, nötter, vindruvor, fågelben, pepparkakor, saffran, majskolvar, russin, ojäst deg och alla former av lök. En del av dessa matvaror kan vara direkt dödliga för hunden.

Servera maten

Det är flera saker du bör tänka på för att ge valpen bästa möjliga förutsättningar för en bra måltid. För det första bör den få äta helt ifred. Lär alla besökare och familjemedlemmar att valpen absolut inte får störas när den äter. Området runt matskålen ska vara en fredad zon.

Se till att måltiderna blir en positiv upplevelse. Skäll därför aldrig ut en hund när den äter eller om den äter dåligt. Ge alltid beröm när den ätit. Om hunden inte äter maten kan du låta den stå kvar ett tag, men tag sedan bort maten och prova senare på dagen. När hunden ätit behöver den ofta rasta sig, så ta för vana att alltid ta ut med hunden precis efter maten.

Om hunden glufsar i sig maten alldeles för fort är det ofta bättre att maten är blötlagd. En bra idé är också att se till att hunden får jobba för maten. Stoppa till exempel i kulorna i en plastflaska, så får hunden rulla och lyfta på flaskan för att kulorna ska trilla ut.

Sen finns det alltid kräsna hundar som ibland kan ha svårt att få i sig maten. Ett tips kan här vara att smeta in foderkulorna med något gott, exempelvis burkfoder, så att de blir extra smaskiga.

Om hunden dricker för lite är det bra att blötlägga foderkulorna innan servering så att de blir vätskefyllda. Men oavsett vad ska hunden alltid ha tillgång till färskt vatten!

Foderbyte – vad ska jag välja?

Ibland kan det bli nödvändigt att byta foder. Kanske blir hunden dålig i magen eller får dålig matlust. Eller så är det dags att gå över till vuxenfoder. Det är vanligt att valpar har känslig mage eller är kräsna. Börja därför med att köpa små förpackningar tills du hittat ett som fungerar bra.

Det viktigaste är att det nya fodret du väljer är anpassat för hundens näringsbehov. Valpar och unghundar ska ha ett extra näringsrikt foder. MERA har skonsamma valp och juniorfoder. Dessa foder har ett skräddarsytt energiinnehåll för växande hundar med högkvalitativa proteinkällor. Till en vuxen hund väljer du ett foder utifrån hur mycket hunden motioneras och aktiveras, om den är känslig mot något och hur hög ämnesomsättning den verkar ha! Ta gärna hjälp av oss på Mera Petfood om du är osäker vad du ska välja.

MERA’s foder innehåller inga konstgjorda färgämnen eller konserveringsmedel. Dessutom är de producerade med grön el i en CO2-neutral produktion.

Byta foder

När du bestämt dig för att byta foder är det viktigt att göra det långsamt och stegvis. Börja med att minska mängden av det gamla fodret något och komplettera med det nya fodret. Börja exempelvis med att servera 4/5 av det gamla fodret och 1/5 av det nya. Fortsätt så ett par dagar. Om hunden bajsar och beter sig som vanligt kan du därefter långsamt öka mängden av det nya fodret och minska på det gamla.

För de allra minsta – valpmjölk

Nyfödda valpar är extra känsliga och sköra. De är beroende av bra näring för att överleva och få en hälsosam tillväxt. Utöver tikens mjölk kan det vara bra, och i vissa fall nödvändigt, med ett extra kosttillskott i form av valpmjölk. MERA Care valpmjölk är helt fritt från färg- och konserveringsämnen och innehåller colostrum, som är ett annat namn för råmjölk. Colostrum motsvarar den första mjölk som valpen får i sig från tiken och som är så oerhört viktig för valpens immunförsvar.

Tandhälsa

Precis som hos människor behöver hundens tänder tas omhand. MERA har därför hundkex som hjälper att rengöra tänderna och som är sköna att tugga på för valpar som byter tänder. Därutöver är det toppen om du redan från början kan vänja din hund vid att borsta tänderna. Gör det till en lek och en positiv upplevelse! Belöna med hundgodis när ni är klara. Då har du alla chanser att lägga grunden för en god tandhälsa!

Vad söker du?