Vad ska min valp äta?

hunduppfödare

Valpfoder och valpmat

Har du fått en valp som tillskott till familjen? Grattis!

Ni har nu båda mycket att stå i den första tiden – ni ska lära känna varandra, förstå varandras signaler och skapa en långsiktigt hållbar och givande relation. Valpen ska dessutom bygga upp en hel kropp och lära sig använda den.

En mycket viktig del i ekvationen är valpens matvanor. Valpens kropp växer fort och behöver därför en näringsrik och näringsriktig kost. Ofta skickar uppfödaren med ett foder för den första tiden, förbered gärna så maten finns hemma innan din valp hämtas. Fungerar denna kost bra bör du inte byta foder – en flytt kan vara tillräckligt omvälvande för en valp. Att börja experimentera med kosten precis efter att valpen flyttat hem till er kan göra den lite stressad och ett snabbt foderbyte resulterar dessutom ofta i att valpen blir dålig i magen.

Hur länge ska min valp äta valpfoder?

En tumregel är att en valp ska äta valpfoder till dess att den slutat växa på höjden. För småväxta raser innebär detta i regel att valpar och unghundar ska äta valpfoder i ungefär ett år, medan större raser har en tillväxtfas på upp till två år. Är du osäker vad som gäller för din hundras kan du i första hand prata med uppfödaren om vad som är mest lämpligt, men du kan även rådfråga oss.

En storvuxen ras behöver senast vid 6 månader byta till Junior Kalkon & ris eller CARE Junior, beroende på vilken mat som använts under de första månaderna.

 

Passar maten till min valp?

Hur vet man då om maten passar eller ej? Att din valp ser fram emot sina måltider och äter med god aptit är ett gott tecken. Och precis som med bebisar skvallrar avföringen om hur magen mår – det ska vara en fast korv och i lagom mängd. Om avföringen stinker ovanligt illa eller om hunden bajsar orimligt stora mängder är det ett tecken på att allt kanske inte står rätt till. En hund som mår bra är också frisk och pigg, är i god kondition och har fin päls.

Ibland kan det vara bra att komplettera valpens torrfoder, exempelvis om den äter dåligt. Riktigt bra hundmat att komplettera med är exempelvis en väl sammansatt blötmat på burk.

Foderbyte för valp vid 6 månader för storvuxen ras

Har du en valp av en större ras bör du byta till ett Junior-foder. Har du använt essential Junior 1 byter du till Junior 2, har du använt pure sensitive Puppy byter du till pure sensitive Junior, då är huvudingredienserna densamma men den är anpassad för en valp som växer en längre tid. Det varierar från ras till ras hur länge du ska ge detta foder då det styrs på hur länge din hund växer.

Matrester

Det kan vara frestande att ge valpen matrester och det kan fungera bra som komplement till den vanliga maten, men det är vissa saker du behöver ha koll på. Välkokt ris, potatis, kött och rivna morötter är ofta uppskattade och är matvaror som de flesta hundar kan äta. Men generellt tål hundar kryddning mycket dåligt, så håll dig gärna till rena råvaror.

Några saker du absolut inte ska ge din hund är

 • choklad
 • avokado
 • rå broccoli
 • nötter
 • vindruvor
 • fågelben
 • pepparkakor
 • saffran
 • majskolvar
 • russin
 • ojäst deg
 • alla former av lök

En del av dessa matvaror kan vara direkt dödliga för hunden.

Utfodringsplats
Låt valpen vara i fred utan störningsmoment. Lär besökare och familjemedlemmar att valpen inte får störas när den äter. Det ska vara en trygg och fredad zon för valpen.
Matsituationen ska vara positiv
Skapa en positiv stämning kring matsituationen. Ge alltid valpen beröm när den ätit även om den inte ätit upp. Skäll aldrig på din hund om den inte vill äta.
Inte ätit upp?
Många oroar sig helt i onödan över att valpen inte ätit upp den förväntade måltiden. Valpen kanske är mätt från förra måltiden? För många måltider på en dag? Godis, tuggben och annat ätbart påverkar också matlusten. Valparna är oftast duktiga på att reglera sitt matintag till vad de faktiskt behöver.
Lek & rastning
Var försiktig med för mycket aktivitet nära inpå matintag. En kort rastning efter måltid är en bra rutin för att få valpen rumsren, men den ska inte motioneras eller leka mycket direkt efter maten.
Gör matsituationen rolig!
Variera ditt sätt att ge din valp maten. Låt valpen testa en aktiveringsboll, göm maten på olika ställen på olika sätt, kasta ut i gräsmattan eller passa på att träna lite grundläggande övningar. Fantasin sätter gränserna för hur ni kan variera och hitta på nya sätt att göra maten lustfylld.
Föregående bild
Nästa bild

Dags för foderbyte?

Ibland är det nödvändigt att byta foder. Blir valpen dålig i magen eller får dålig matlust över tid kan det vara dags att leta efter alternativ. Det kanske även är dags att gå över till vuxenfoder. Det är vanligt att valpar har känslig mage, framför allt vid flytt eller upplevs kräsna eftersom konkurrensen om maten ofta försvinner efter flytten till sitt nya hem.

Börja med att köpa små förpackningar tills du hittat ett som fungerar bra.

Det viktigaste är att det nya fodret du väljer är anpassat för hundens näringsbehov. Valpar och unghundar ska ha ett extra näringsrikt foder. På MERA Petfood har vi extra skonsamma valp och juniorfoder i serien pure sensitive. Dessa foder har ett skräddarsytt energiinnehåll för växande hundar med högkvalitativa proteinkällor.

Till en vuxen hund väljer du ett foder utifrån hur mycket hunden motioneras och aktiveras, om den är känslig mot något och hur hög ämnesomsättning den verkar ha. Ta gärna hjälp av oss på Mera Petfood om du är osäker vad du ska välja, du kan börja med att läsa vår guide Byta hundfoder.

MERA’s foder innehåller inga konstgjorda färgämnen, konserveringsmedel eller smakförstärkare. Dessutom är det klimatneutralt producerat i en av Europas modernaste fabriker.

Hur byter jag foder på bästa sätt?

 

När du bestämt dig för att byta foder är det viktigt att göra det långsamt och stegvis. Börja med att minska mängden av det gamla fodret något och komplettera med det nya fodret.

Börja exempelvis med att servera 3/4 av det gamla fodret och 1/4 av det nya i några dagar. Om hunden bajsar och beter sig som vanligt kan du därefter långsamt öka mängden av det nya fodret och minska på det gamla.

En foderomställning tar olika lång tid för olika individer. Det är upp till dig som djurägare att anpassa övergången utefter din individ.

För de allra minsta – valpmjölk

Nyfödda valpar är extra känsliga och sköra. De är beroende av bra näring för att överleva och få en hälsosam tillväxt. Utöver tikens mjölk kan det vara bra, och i vissa fall nödvändigt, med ett extra kosttillskott i form av valpmjölk. MERA Care valpmjölk är helt fritt från färg- och konserveringsämnen och innehåller colostrum, som är ett annat namn för råmjölk. Colostrum motsvarar den första mjölk som valpen får i sig från tiken och som är så oerhört viktig för valpens immunförsvar.

Tandhälsa

Precis som hos människor behöver hundens tänder tas omhand. MERA har därför hundkex som hjälper att rengöra tänderna och som är sköna att tugga på för valpar som byter tänder. Därutöver är det toppen om du redan från början kan vänja din hund vid att borsta tänderna. Gör det till en lek och en positiv upplevelse! Belöna med hundgodis när ni är klara. Då har du alla chanser att lägga grunden för en god tandhälsa!

Tips & råd för nybliven valpägare

Är du ny som hundägare kan det vara förvirrande och ibland påfrestande att inte veta vad som är vanligt och inte för en valp. Följ gärna hundcoachen Fredrik Steen på facebook eller instagram för dagliga tips i hundägandet. Han erbjuder även online-föreläsningar under pandemin där du har möjlighet att ställa dina egna frågor och få svar på olika hundrelaterade ämnen.

Idag finns även möjligheten att lära sig mer genom Hundägarcertifiering som utformats med de främsta experterna inom hund och tar även upp lagar och regler som gäller för hundägare.

Vad söker du?