Vilket hundfoder ska jag välja?

Så länge din hund är pigg, glad, har fin och glansig päls, håller en hälsosam vikt och äter med god aptit finns ingen anledning att byta ut fodret. En del hundar klarar sig med samma hundfoder hela vuxenlivet. Ibland kan det dock bli nödvändigt att byta. Några situationer där ett foderbyte kan vara lämpligt eller nödvändigt är när din hund:

  • är en unghund som slutat växa på höjden och därför ska gå över från valpfoder till vuxenfoder
  • är dålig i magen
  • får eksem
  • har matt och livlös päls
  • fäller onormalt mycket päls
  • inte vill äta
  • går upp i vikt
  • börjar få ålderstecken och lägre ämnesomsättning
  • har utvecklat allergier
  • har fått ledproblem

Precis som med bebisar skvallrar avföringen om hur magen mår – det ska vara en fast korv och i lagom mängd. Om avföringen stinker eller om hunden bajsar orimligt stora mängder är det ett tecken på att allt inte står rätt till.

Vilket foder ska jag välja?

Vilket hundfoder som passar din hund bäst är högst individuellt. Du kan behöva prova lite olika hundfoder innan du hittar ett som passar. Börja därför med att köpa små förpackningar tills du hittat ett som fungerar bra.

För att du ska kunna välja rätt foder behöver du först kartlägga din hunds behov. Är det en äldre hund ska den ha ett seniorfoder som är anpassat för hundar med lägre ämnesomsättning och känsligare kroppar. Ett bra val är exempelvis MERA pure sensitive Senior kalkon & ris.

MERA’s foder för äldre hundar med uteslutande en kött- och kolhydratsråvara

Har du en hund med normal aktivitetsnivå har MERA ett stort utbud att välja bland. Ett populärt val är pure sensitive Lamm & ris, glutenfri med uteslutande en kött- och kolhydratsråvara.

MERA pure sensitive Lamm & ris för normalaktiva vuxna hundar

Ibland kan det vara bra att komplettera hundens torrfoder med annan mat, exempelvis om hunden äter dåligt eller om den behöver extra näring. Riktigt bra hundmat att komplettera med är hundmat på burk av hög kvalitet. Dessa hundmatstyper är lite mer utrymmeskrävande då våtfoder är tyngre på grund av den högre vätskehalten. Om det gör att din hund mår bättre av maten är det dock mödan värd!

Foderbytet

Det är vanligt att hundar har lite känslig mage. När du bestämt dig för att byta foder är det därför viktigt att göra det långsamt och stegvis. Börja med att minska mängden av det gamla fodret något och komplettera med det nya fodret. Börja exempelvis med att servera 4/5 av det gamla fodret och 1/5 av det nya. Fortsätt så ett par dagar. Om hunden bajsar och beter sig som vanligt kan du därefter långsamt öka mängden av det nya fodret och minska på det gamla.

Servera maten

Det är mycket du kan göra för att ge din hund bästa möjliga förutsättningar för en bra måltid. För det första bör hunden få äta helt ifred, utan stoj och välmenande klappar. Lär alla besökare och familjemedlemmar att hunden absolut inte får störas när den äter. Området runt matskålen ska vara en fredad zon!

Det är viktigt att måltiderna blir en positiv upplevelse. Du ska aldrig skälla ut en hund när den äter eller om den äter dåligt. Ge alltid beröm när den ätit. Om hunden inte äter maten kan du låta den stå kvar ett tag, men tag sedan bort maten och prova senare på dagen.

Se till att hunden alltid har friskt vatten att tillgå.

Matkomplettering

Alla hundar mår bra av att då och då få hundkex. Gärna hundkex som är lite hårdare och hjälper till att motverka tandsten.

Tändernas favorit: Biscuits

Matrester kan fungera bra som komplement till den vanliga maten, men det är vissa saker du behöver ha koll på. Viktigt är att hundar generellt sett tål kryddning mycket dåligt, så håll dig till rena råvaror. Välkokt ris, kokt och mosad potatis, kött och rivna morötter uppskattas av de flesta hundar.

Några saker du absolut inte ska ge din hund är choklad, avokado, rå broccoli, nötter, vindruvor, fågelben, pepparkakor, saffran, majskolvar, russin, ojäst deg och alla former av lök. En del av dessa matvaror kan vara direkt dödliga för hunden.

Och sist men inte minst – om din hund har utslag, dålig mage under en längre tid eller på andra sätt mår dåligt eller har hälsoproblem är det viktigt att kontakta en veterinär för att ta reda på orsaken.

Lycka till med foderbytet!

Vad söker du?