Foder för allergiska, överviktiga och sjuka hundar

Många hundar upplever någon gång en tyngre period orsakad av sjukdom, allergi, övervikt eller stress. En del åkommor kan relativt lätt åtgärdas med mer näringsrik mat och kosttillskott, medan andra också kräver medicinering och kanske till och med operation.

Liksom hos oss människor känner också hundar stor skillnad i välmående beroende på vilken kost de äter. Och oavsett vad som påverkar hälsotillståndet är hundar med olika typer av problem i extra stort behov av näringsrik mat för att kunna återhämta sig.

Allergier

Allergiska eller intoleranta hundar har ett immunförsvar som reagerar på ett eller flera ämnen. Vid födoämnesintolerans eller allergi är det oftast ett protein som ger upphov till symtom som klåda, eksem, diarré eller återkommande problem med öron. Ett bra sätt att undvika allergiska reaktioner är att använda proteinkällor som är välkänt lågallergena, alltså ämnen som sällan ger upphov till immunreaktioner.

Hundar som är känsliga ska därför ha foder med så få proteinkällor som möjligt, helst bara en. Det har vi på MERA tagit fasta på i utvecklingen av vår serie pure sensitive.

MERA pure sensitive – Limited Ingredient Diet

Med endast en köttråvara och en kolhydratsråvara är det enkelt att utesluta olika proteiner. Exempelvis är MERA pure sensitive Sill & potatis helt enkelt bara sill med potatis.

MERAVITAL Insect Pro

För den hund som har en konstaterad födoämnesintolerans, kraftig pälsförlust eller andra allergiska reaktioner och är i behov av ett hyperallergifoder som är rekommenderat av veterinär är Insect Pro ett perfekt val. Eftersom proteinkällan är ny och okänd för hundarnas immunförsvar är risken för en intolerans låg. Även en hund som idag äter ett hydrolyserat foder skulle kunna sakta introduceras för MERAVITAL Insect Pro. Receptet är spannmålsfritt och har endast potatis som kolhydratsråvara. Insektslarven som används i detta recept är hermetia illucens och heter på svenska svart soldatfluga.

Hermetia illucens – svart soldatfluga

Insektslarver kan låta läskigt och konstigt – men i själva verket är det en superfluga i många bemärkelser! Vilken annan proteinkälla kan produceras 1 ton på 6 dygn på endast 20 kvadratmeter? Ur en miljömässig synpunkt är detta en otroligt vinst – och inte minst med att hundarnas immunförsvar inte känner igen det. Dubbel vinst, håller du inte med?

Att föda upp insektslarverna kräver mycket mindre vatten, yta och det finns inget spill som inte kan användas på annat håll – cero waste!

Den svarta soldatflugan används och rekommenderas av Hundcoachen Fredrik Steen som använder pure sensitive Insect Protein till sina hundar sedan den kom i februari 2020. Fredrik valde denna produkt från oss ur en miljömässig ståndpunkt och denna gång inte för allergiproblem hos sina hundar. ”Ensamt kan vi inte göra allt – men alla kan göra något” är något vi ofta hör från Fredrik. Följ honom gärna på @hundcoachen på instagram för tips och råd till dig som hundägare i vardagen.

övervikt små raser

Övervikt

Ungefär hälften av Sveriges hundar är överviktiga. Ett enkelt sätt att ta reda på om din hund har för mycket hull är att stryka den över ryggen och titta på den uppifrån. Känner du revbenen och ser att din hund har en markerad och lätt timglasformad midja är allt som det ska. Är midjan rak eller om du inte kan känna revbenen har hunden troligtvis för mycket hull. Fråga din veterinär om du är osäker eller kom in till oss i Enköping så kan vi hjälpa dig.

Problemet med övervikt är dels att hundens leder utsätts för extra påfrestning, samtidigt som de extra kilona kan ge hundarna negativa hälsoeffekter och följdsjukdomar. Djurets livslängd kan förkortas betydligt, samtidigt som riskerna för exempelvis diabetes, hjärt- och lungsjukdomar ökar. Många överviktiga hundar får dessutom problem med hud och päls.

För att din hund ska må bättre behövs såväl motion och aktivering såväl som förändrade kostvanor. Gå längre promenader, hitta på nya sätt att träna exempelvis lydnad. Byt också till ett foder med lågt kaloriinnehåll men med högt näringsvärde. Det finns olika grader av övervikt och olika sätt att hantera dessa med våra produkter till hjälp.

  • Se alltid till att mäta upp maten med ett mått så att du vet precis hur mycket din hund äter.
  • Om du ger hunden extra godis i samband med träning ska du minska matmängden. Var konsekvent och kom ihåg att lek och gos är en minst lika bra belöning som godbitar!
  • Öka motionen och gå gärna i olika miljöer för att kroppen ska användas på ett dynamiskt sätt, t.ex. gå inne i skogen och inte på stigen.
  • Testa tillsätta Olewos torkade morötter som fyller ut maten utan att ge mer kalorier till maten.

I första hand kan man testa att ge ett vanligt light-foder och följa foderrekommendationen för viktnedgång. Skulle detta inte fungera kan en veterinärdiet behöva sättas in. Här nedan ses våra förslag på kombinationer för en lyckad viktnedgång.

Ledproblem

Många hundar får problem med inflammationer i sina leder. Dessa hundar får ofta mycket ont, vilket drastiskt försämrar djurets livskvalité och livsglädje. Ofta drabbas äldre hundar, men även yngre kan få problem. Överviktiga hundar och hundar som belastar lederna snett kan också drabbas.

Får din hund ledproblem ska du ta den till en veterinär så snart som möjligt för att få behandling. Men även förändringar i kosten kan göra stor skillnad. Välj en hundmat med ett näringsinnehåll speciellt anpassat för att hämma inflammationer och stärka brosk och leder. Diskutera gärna med din veterinär om din hund kan behöva extra kosttillskott för att påskynda läkningen.

Tillskott av Glukosamin hjälper till att bevara friskt brosk och stimulerar nybildning av skadat brosk.

Vad söker du?