Kunskapsbank

Om Mera // Kunskapsbank

Vill du veta mer?

Här finns artiklar för dig som hundägare.

Lyxigt och nyttigt

Extra god mat sätter guldkant på vardagen för både människor och djur. Toppa hundens torrfoder med några klickar våtfoder eller servera ibland en hel lyxmåltid!

Läs mer »

Pälsvård hund

Liksom många andra djurarter har de flesta hundar två typer av hår, underull och täckhår. Underullen är korta hårstrån som skyddar mot kyla och väta.

Läs mer »

Vandra med hund

Att vandra är en stor hobby för många av oss. Att dela upplevelsen med sin hund gör upplevelsen än bättre och gör att relationen mellan

Läs mer »

Hund och barn

För många är det självklart att familjelivet ska kompletteras med en hund. Förutsatt att ni har tillräckligt med tid och energi att ge hunden är

Läs mer »

Hund och spädbarn

Om du har levt med hund ett tag och för första gången får ett spädbarn i familjen är det en stor omställning för alla familjemedlemmar.

Läs mer »

Byta hundfoder

Så länge din hund är pigg, glad, har fin och glansig päls, håller en hälsosam vikt och äter med god aptit finns ingen anledning att

Läs mer »

När hunden åldras

Din hund har successivt blivit mindre aktiv. Den är lugnare och behöver mindre motion samtidigt som den hör och ser sämre. Den sover mer, minskar

Läs mer »

Vilken kost passar valpar?

Har du fått en fyrbent krabat som tillskott till familjen? Grattis! Både du och valpen har mycket att stå i den första tiden – ni ska lära känna varandra, förstå varandras signaler och skapa en långsiktigt hållbar och givande relation. Valpen ska dessutom bygga upp en hel kropp och lära sig använda den.

En mycket viktig del i ekvationen är hundens matvanor. Valpars kroppar växer fort och behöver därför en näringsrik och näringsriktig kost. Ofta skickar uppfödaren med ett foder för den första tiden. Fungerar denna kost bra ska du inte byta foder – en flytt är tillräckligt omvälvande för en valp. Att dessutom börja experimentera med kosten kan göra hunden mindre trygg och stressad. Ett snabbt foderbyte resulterar dessutom ofta i att hunden blir dålig i magen.

En tumregel är att en valp ska äta valpfoder tills dess att den slutat växa på höjden. För småväxta raser innebär detta i regel att valpar och unghundar ska äta valpfoder i ungefär ett år, medan större raser har en växtfas på upp till två år. Är du osäker vad som gäller för din hunds ras ska du i första hand prata med uppfödaren om vad som är mest lämpligt.

 

Passar kosten?

Hur vet en då om maten passar hunden eller ej? Att hunden ser fram emot sina måltider och äter med god aptit är ett gott tecken. Och precis som med bebisar skvallrar avföringen om hur magen mår – det ska vara en fast korv och i lagom mängd. Om avföringen stinker eller om hunden bajsar orimligt stora mängder är det ett tecken på att allt kanske inte står rätt till. En hund som mår bra är också frisk och pigg, är i god kondition och har fin päls.

Ibland kan det vara bra att komplettera valpens torrfoder, exempelvis om den äter dåligt. Riktigt bra hundmat att komplettera med exempelvis hundmat på burk.

Det kan vara frestande att ge valpen matrester och kan fungera bra som komplement till den vanliga maten, men det är vissa saker du behöver ha koll på. Välkokt ris, potatis, kött och rivna morötter är ofta uppskattade och är matvaror som de flesta hundar kan äta. Men generellt tål hundar kryddning mycket dåligt, så håll dig gärna till rena råvaror. Några saker du absolut inte ska ge din hund är choklad, avokado, rå broccoli, nötter, vindruvor, fågelben, pepparkakor, saffran, majskolvar, russin, ojäst deg och alla former av lök. En del av dessa matvaror kan vara direkt dödliga för hunden.

 

Servera maten

Det är flera saker du bör tänka på för att ge valpen bästa möjliga förutsättningar för en bra måltid. För det första bör den få äta helt ifred. Lär alla besökare och familjemedlemmar att valpen absolut inte får störas när den äter. Området runt matskålen ska vara en fredad zon.

Se till att måltiderna blir en positiv upplevelse. Skäll därför aldrig ut en hund när den äter eller om den äter dåligt. Ge alltid beröm när den ätit. Om hunden inte äter maten kan du låta den stå kvar ett tag, men tag sedan bort maten och prova senare på dagen. När hunden ätit behöver den ofta kissa, så ta för vana att alltid gå ut med hunden precis efter maten.

Om hunden glufsar i sig maten alldeles för fort är det en bra ide att se till att den får jobba för maten. Stoppa i kulorna i en plastflaska, så får hunden rulla och lyfta på flaskan för att kulorna ska trilla ut.

Sen finns det alltid kräsna hundar som ibland kan ha svårt att få i sig maten. Ett tips kan här vara att smeta in foderkulorna med något smaskigt, exempelvis burkfoder, så att de blir extra smaskiga.

Om hunden dricker för lite är det bra att blötlägga foderkulorna innan servering så att de blir vätskefyllda. Men oavsett vad ska hunden alltid ha tillgång till färskt vatten!

Foderbyte – vad ska jag välja?

Ibland kan det bli nödvändigt att byta foder. Kanske blir hunden dålig i magen eller får dålig matlust. Eller så är det dags att gå över till vuxenfoder. Det är vanligt att valpar har känslig mage eller är kräsna. Börja därför med att köpa små förpackningar tills du hittat ett som fungerar bra.

Det viktigaste är att det nya fodret du väljer är anpassat för hundens näringsbehov. Valpar och unghundar ska ha ett extra näringsrikt foder. MER har ett stort utbud av foder för just valpar och unghundar som du hittar här. Dessa foder har ett skräddarsytt energiinnehåll för växande hundar med högkvalitativa proteinkällor. För att vara skonsamma mot magen är de glutenfria, innehåller inga konstgjorda färgämnen eller konserveringsmedel. Dessutom är de producerade med grön el i en CO2-neutral produktion. Mera har också ett stort utbud av vuxenfoder för alla behov.

Byta foder

När du bestämt dig för att byta foder är det viktigt att göra det långsamt och stegvis. Börja med att minska mängden av det gamla fodret något och komplettera med det nya fodret. Börja exempelvis med att servera 4/5 av det gamla fodret och 1/5 av det nya. Fortsätt så ett par dagar. Om hunden bajsar och beter sig som vanligt kan du därefter långsamt öka mängden av det nya fodret och minska på det gamla.

För de allra minsta – valpmjölk

Nyfödda valpar är extra känsliga och sköra. De är beroende av bra näring för att överleva och få en hälsosam tillväxt. Utöver tikens mjölk kan det vara bra, och i vissa fall nödvändigt, med ett extra kosttillskott i form av valpmjölk. MERA Care valpmjölk som du hittar här är helt fritt från färg- och konserveringsämnen och innehåller colostrum, som är ett annat namn för råmjölk. Colostrum motsvarar den första mjölk som valpen får i sig från tiken och som är så oerhört viktig för valpens immunförsvar.

Tandhälsa

Precis som hos människor behöver hundens tänder tas omhand. MERA har därför hundkex som hjälper att rengöra tänderna och som är sköna att tugga på för valpar som byter tänder. Dessa hittar du här. Därutöver är det toppen om du redan från början kan vänja din hund vid att borsta tänderna. Gör det till en lek och en positiv upplevelse! Belöna med hundgodis när ni är klara. Då har du alla chanser att lägga grunden för en god tandhälsa!

När hunden åldras

Din hund har successivt blivit mindre aktiv. Den är lugnare och behöver mindre motion samtidigt som den hör och ser sämre. Den sover mer, minskar sin muskelmassa och blir lite stelare i kroppen. Sammantaget är detta tydliga ålderstecken som du som ägare behöver ta hänsyn till för att hunden ska få en bra sista tid i livet.

Hundar åldras olika fort. Medelstora hundar får ålderssymptom i 9-10-årsåldern. Riktigt stora raser blir gamla tidigare, runt 7-8-årsåldern. Små raser lever längst och når ibland den aktningsvärda åldern 12 år innan de får sina ålderstecken.

Hur behöver jag anpassa hundens vardag?

Foder

En äldre hund har lägre ämnesomsättning än yngre hundar. Det gör att den gör av med mindre energi och lättare lägger på hullet. Se därför till att byta till ett foder som är anpassat för äldre hundar. Exempelvis har MERA flera sorters hundfoder med protein-, fett- och näringsnivåer anpassade för just seniora individer. De är alla helfoder som innehåller allt hunden behöver. Du hittar dem genom att klicka här.

Skulle din hund lägga på sig för många kilo är det viktigt att förändra dess vanor, exempelvis genom lite mer motion och genom att ge ett mindre näringsrikt foder. Detta eftersom extra vikt ökar risken för sjukdomar och ökar belastningen på hundens leder.

Motion och stimulans

Att en hund har lägre ämnesomsättning innebär inte nödvändigtvis att du behöver dra ner på motionen. Många hundar är pigga och har mycket energi långt upp i åldrarna! Hundar som är understimulerade och som inte får utlopp för sin energi kan visa tecken på depression och kan bli senila. Fortsätt därför att motionera och träna din hund som vanligt så länge det är möjligt. Men här är det extra viktigt att vara uppmärksam. Förr eller senare kommer din hund inte orka lika mycket som förr.

Du kommer att behöva ta hänsyn till den äldre hundens nya beteenden. Kanske har den blivit mörkrädd eftersom den inte längre kan urskilja omgivningen med synen. Se i så fall till att om möjligt ta kvällens sista promenad innan mörkrets inbrott.

En hund som inte orkar med lika mycket som förr behöver fortfarande sällskap. Att bara följa med sin familj gör ofta stor skillnad för hundens välmående! Gå till brevlådan och till källsorteringen tillsammans. Låt den ligga bredvid när du påtar i trädgårdslandet. Flera korta promenader är bättre än få långa! Om din hund har ledproblem eller ömtåliga tassar är det bra att gå på gräs eller andra mjukare underlag.

Var uppmärksam!

Du behöver vara lyhörd för om din hund visar tecken på att orken tryter eller om den har ont någonstans. Var extra uppmärksam på om hunden börjar uppträda aggressivt. Ofta beror det på att hunden har ont eller hör dåligt. Exempelvis kan aggressiva tendenser visa sig om barn börjar klättra på hunden eller om den blir skrämd, eftersom den inte hört att personer eller andra hundar närmat sig.

Här är det extra viktigt att lyssna på och respektera din hund! Tala också om för andra människor i hundens närhet vilka hänsyn som behöver tas. Det finns bra smärtstillande medicin som kan lindra hundens besvär.

Hälsoproblem

Det är viktigt att upptäcka eventuella sjukdomar och infektioner i tid för att eventuellt sätta in behandling och anpassa hundens vardag. Ibland kan det också bli nödvändigt att ta det jobbiga beslutet om att avsluta hundens liv för att undvika lidande. Om du misstänker att din hund har ont eller har fått någon sjukdom ska du alltid ta kontakt med en veterinär!

En vanligt förekommande sjukdom är grå starr. Du upptäcker det dels på grund av gråskimrande ögon men också på att hunden ser sämre. Tyvärr finns ingen behandling av grå starr för hundar, men genom att ta hänsyn och inte överraska hunden kan du göra mycket för att underlätta dess vardag. Exempelvis kan du se till att inte möblera om hemma och gå samma promenadvägar som hunden är van vid.

Hundens tänder kan behöva extra omvårdnad på gamla dagar. Ibland kan de lossna och i värsta fall kan infektioner då få fäste. Arbeta därför förebyggande med hundkex, tuggben och tandborstning. MERA tillverkar goda hundkex för alla munstorlerkar som du hittar här.

Knölar under huden, exempelvis i juvret eller i testiklarna, kan vara tumörer. Ibland är det vanliga fettknölar, men det kan också vara aggressiva tumörer. Känner du nya knölar på hunden ska du därför alltid ta kontakt med en veterinär. 

Vad kan jag mer göra för min hund?

Äldre hundar kan få svårt att hoppa och får känsligare kroppar. Några saker du kan hjälpa den med är exempelvis att vid behov hjälpa hunden när den ska hoppa in i bilen och att låta den sova på ett mjukare underlag. Kanske behöver den också en filt när den sover, eftersom äldre hundar fryser lättare.

När behöver hundar kosttillskott?

De allra flesta hundfoder som i dag finns att köpa ger de flesta hundar allt de behöver. Så länge din hund äter ett helfoder, är frisk, har fin päls och är pigg får den med stor sannolikhet i sig allt den behöver. Att då ge extra kosttillskott kan då istället göra att hunden får i sig för mycket av vissa ämnen.

Ibland kan det dock vara bra eller till och med nödvändigt att ge hunden kosttillskott. Exempelvis om hunden får eksem, utvecklar allergier, blir hängig och trött eller får sämre päls. Ofta kan sådana problem bli bättre genom att ge hunden olika fettsyror. Men innan du börjar experimentera på egen hand är det viktigt att du kontaktar en veterinär för att ta reda på orsaken till att din hund mår sämre.

Hemlagad mat

Hundägare som lagar egen mat till hunden behöver vara extra noggranna med att se till att hunden får i sig alla näringsämnen den behöver. Om fodret inte innehåller tillräckligt med näring försämras hundens immunförsvar, vilket på sikt ger problem med päls, hud, leder, hjärta, hjärna och inre organ.

Återhämtning

Hundar som utför hårt fysiskt eller mentalt arbete kan behöva kosttillskott för att kunna återhämta sig ordentligt mellan arbetspassen. Ett bra val är Svenska DjurApotekets Sport som har en specialkombinerad mix med MSM, C-vitamin och aminosyror som ger en snabbare återhämtning efter träning. Scrolla ner på sidan för att beställa Sport-tillskottet.

Under varma dagar kan det också bli nödvändigt att ge arbetande hundar vätskeersättning, eftersom de liksom människor kan ha svårt att dricka den mängd vatten som egentligen behövs för att upprätthålla kroppens vätskenivåer. Vill du beställa vätskeersättning kan du scrolla ner på sidan för att komma till produkten.

 

Vanliga åkommor som kan lindras av kosttillskott

En av de vanligaste hälsoproblemen bland hundar idag är nedsatt rörlighet i lederna, vilket vanligtvis kommer med åldern men som också kan drabba yngre individer. Ledinflammationer leder till smärta, försämrar livskvalitén och minskar generellt sett djurets livsglädje. För att lindra problemen finns flera olika kosttillskott. Exempelvis Ledsupport VET, Hyaluron, Glukosamin samt Grönläppad mussla.

Vid ledproblem är det extra viktigt att motverka eventuell övervikt, eftersom det ger extra belastning på lederna. Detta kan vara extra svårt i de fall som hunden redan har ont, eftersom den då inte kan gå längre promenader. Läs mer om hur du kan motverka övervikt genom att klicka här (ska skriva artikel om det senare).

Andra vanliga hundåkommor är hud- och pälsproblem. Ibland beror det på allergier som kan ge eksem och hudinfektioner. Idag finns många produkter med fettsyror som kan lindra och motverka dessa problem. Du kan exempelvis ge din hund Kronch Laxolja (se bild nedan). Har din hund brist på fettsyror kommer du märka en skillnad på hunden redan efter fyra till sex veckor. Huden och trampdynorna kommer bli mer elastiska och pälsen får mer lyster och blir kraftigare. Du kan även ge hunden B-vitaminer, zink och kisel som stärker hud, hår och klor.

Som tidigare nämnt innehåller helfoder, exempelvis MERA’s stora sortiment i olika former, alla näringsämnen en hund behöver. Däremot kan en del fettsyror i torrfoder som stått lite för länge ha förlorat sin verkan. Köp därför inte allt för mycket torrfoder på en gång. Det är bättre att köpa foder löpande än att lagra stora mängder.

Är du osäker på vad MERA’s produkter innehåller, eller om du är osäker på vad som passar din hund bäst kan du alltid rådgöra med oss. Klicka här för kontaktuppgifter.

Rolig träning med hunden

Träning och lek är avgörande för att du och din hund ska kunna utveckla en stark och givande relation. Träning gör också att din hund blir lugn, harmonisk och glad. Dessutom, ju fler olika situationer och utmaningar du tränar din hund till att klarar av, desto lättare kommer det bli att ta med hunden i olika sammanhang och låta den umgås med andra människor och djur. Med andra ord gör träning att det blir mycket lättare och roligare att leva med din hund!

 

Att tänka på

Oavsett vad du tränar din hund till att kunna är beröm och belöning mycket viktigt. Men för att belöningen ska få rätt effekt är timingen avgörande. Du ska belöna direkt när hunden gör rätt – inte strax innan eller strax efter. Här kan en klicker komma till god användning. Den använder du exakt när hunden gör rätt. Klicket i sig är inte själva belöningen – den talar om att belöningen kommer strax!

 

Mental träning tröttar ut hunden fortare än du tror, till och med mer än fysisk ansträngning. Med andra ord är korta träningspass flera gånger under dagen mycket bättre än ett långt, sammanhållet pass. Kom också ihåg att ta många pauser. För hunden lär sig även när den vilar och sover – då bearbetar hjärnan informationen. Allra bäst är att avsluta träningspassen innan hunden blivit trött och tappat koncentrationen.

 

Hundgodis

Det finns många olika slags godbitar att ge din hund som belöning när ni tränar. MERA har ett stort utbud av nyttigt hundgodis av alla dess slag. Se hela sortimentet genom att klicka här. Välj gärna ett krispigt hundkex, eftersom de hjälper till att hålla hundens tänder rena.

 

Vardagsaktivering – övningar

Om du alltid har med dig hunden kan du aktivera hunden när som helst. Du kan ägna så lite som 30 sekunder åt att sätt igång hunden som kan använda betydligt längre tid än så till att lösa uppgiften.

 

Möjligheterna är oändliga var ni än befinner er. Ha därför alltid lite hundgodis med i fickan. Att leta mat är exempelvis en fantastiskt bra aktivering som får hunden att använda alla sina sinnen. Du kan exempelvis kasta ut lite godbitar på en gräsmatta som hunden sedan får leta efter. En lek som passar i alla väder och som de allra flesta hundar älskar!

 

Några fler exempel på enkla övningar:

– Att få hunden att sittandes vänta en stund. Övningen blir lättare om hunden får något specifikt att sitta på.

– Göm dig själv med en godbit, så får hunden leta rätt på dig.

– Balansövningar, exempelvis att hunden får hoppa upp på en mur och gå på den.

– Gå sick-sack under husses/mattes ben. Viktigt att i början visa tydligt med godis hur hunden ska gå.

– Lägga foder i PET-flaska som hunden får lirka ut. Jättebra övning för hundar som tenderar att glufsa i sig maten för snabbt!

– Träna hunden till att be om lov innan den får börja äta.

– Belöna också när hunden är passiv. Exempelvis om den sitter lugnt när andra människor eller hundar går förbi.

– Belöna när hunden spontant tar kontakt med dig själv.

 

Anpassa träningen efter vad du vill göra min hund. Vill du kunna åka tåg med hunden? Öva då att sitta hemma på en stol medan hunden ligger under stolen eller bordet. En annan dag kan du gå till stationen, gå upp på perrongen och vänta där en stund (sitt!) innan ni går hem. Introducera gärna hunden till cyklister.

 

Träna gärna hunden att aldrig gå först igenom en ytterdörr eller ner för trappor. Det befäster dig som ledaren. Det kommer spara dig mycket besvär, då många hundar rusar ner för trapphus och ofta skrämmer och är i vägen för andra människor.

 

Förbered veterinärbesöket genom att ibland träna på att lägga hunden ner, varefter du rör vid tassarna och exempelvis öppnar hundens mun. Ge rikligt med beröm! Börja övningarna i vana miljöer och gör dem sen i nya miljöer. Ett annat tips är att klipp hundens klor på promenaden, ständigt i nya miljöer och med massa gos.

 

Vill du vandra med hunden, i skogen eller på fjället? Då finns det många saker du kan behöva vänja den vid. Exempelvis att sova i tält eller i förtält. Slå upp tältet hemma på en gräsmatta och låt hunden undersöka det. Om hunden inte vågar gå in kan du lägga in lite godis för att hjälpa på traven. Kanske ska hunden bära en liten ryggväska med sin egen mat? I så fall behöver den tränas till att göra det.

Oavsett vilka övningar du gör med din hund är det bra att utföra dem i olika miljöer, eftersom det ger hunden mer stimulans och gör den säkrare på övningarna. Inspireras av omgivningarna och dra nytta av naturliga hinder och klurigheter.

 

Till sist kom ihåg – lydnadsträning möjliggör roliga stunder och träning är lek!

 

Ibland kan det dock vara bra eller till och med nödvändigt att ge hunden kosttillskott. Exempelvis om hunden får eksem, utvecklar allergier, blir hängig och trött eller får sämre päls. Ofta kan sådana problem bli bättre genom att ge hunden olika fettsyror. Men innan du börjar experimentera på egen hand är det viktigt att du kontaktar en veterinär för att ta reda på orsaken till att din hund mår sämre.

Hemlagad mat

Hundägare som lagar egen mat till hunden behöver vara extra noggranna med att se till att hunden får i sig alla näringsämnen den behöver. Om fodret inte innehåller tillräckligt med näring försämras hundens immunförsvar, vilket på sikt ger problem med päls, hud, leder, hjärta, hjärna och inre organ.

Återhämtning

Hundar som utför hårt fysiskt eller mentalt arbete kan behöva kosttillskott för att kunna återhämta sig ordentligt mellan arbetspassen. Ett bra val är Svenska DjurApotekets Sport som har en specialkombinerad mix med MSM, C-vitamin och aminosyror som ger en snabbare återhämtning efter träning. Scrolla ner på sidan för att beställa Sport-tillskottet.

Under varma dagar kan det också bli nödvändigt att ge arbetande hundar vätskeersättning, eftersom de liksom människor kan ha svårt att dricka den mängd vatten som egentligen behövs för att upprätthålla kroppens vätskenivåer. Vill du beställa vätskeersättning kan du scrolla ner på sidan för att komma till produkten.

Vanliga åkommor som kan lindras av kosttillskott

En av de vanligaste hälsoproblemen bland hundar idag är nedsatt rörlighet i lederna, vilket vanligtvis kommer med åldern men som också kan drabba yngre individer. Ledinflammationer leder till smärta, försämrar livskvalitén och minskar generellt sett djurets livsglädje. För att lindra problemen finns flera olika kosttillskott. Exempelvis Ledsupport VET, Hyaluron, Glukosamin samt Grönläppad mussla.

Vid ledproblem är det extra viktigt att motverka eventuell övervikt, eftersom det ger extra belastning på lederna. Detta kan vara extra svårt i de fall som hunden redan har ont, eftersom den då inte kan gå längre promenader. Läs mer om hur du kan motverka övervikt genom att klicka här (ska skriva artikel om det senare).

Andra vanliga hundåkommor är hud- och pälsproblem. Ibland beror det på allergier som kan ge eksem och hudinfektioner. Idag finns många produkter med fettsyror som kan lindra och motverka dessa problem. Du kan exempelvis ge din hund Kronch Laxolja (se bild nedan). Har din hund brist på fettsyror kommer du märka en skillnad på hunden redan efter fyra till sex veckor. Huden och trampdynorna kommer bli mer elastiska och pälsen får mer lyster och blir kraftigare. Du kan även ge hunden B-vitaminer, zink och kisel som stärker hud, hår och klor.

Som tidigare nämnt innehåller helfoder, exempelvis MERA’s stora sortiment i olika former, alla näringsämnen en hund behöver. Däremot kan en del fettsyror i torrfoder som stått lite för länge ha förlorat sin verkan. Köp därför inte allt för mycket torrfoder på en gång. Det är bättre att köpa foder löpande än att lagra stora mängder.

Är du osäker på vad MERA’s produkter innehåller, eller om du är osäker på vad som passar din hund bäst kan du alltid rådgöra med oss. Klicka här för kontaktuppgifter.

Byta hundfoder

Så länge din hund är pigg, glad, har fin och glansig päls, håller en hälsosam vikt och äter med god aptit finns ingen anledning att byta ut fodret. En del hundar klarar sig med samma hundfoder hela vuxenlivet. Ibland kan det dock bli nödvändigt att byta. Några situationer där ett foderbyte kan vara lämpligt eller nödvändigt är när din hund:

 • är en unghund som slutat växa på höjden och därför ska gå över från valpfoder till vuxenfoder
 • är dålig i magen
 • får exem
 • har matt och livlös päls
 • fäller onormalt mycket päls
 • inte vill äta
 • går upp i vikt
 • börjar få ålderstecken och lägre ämnesomsättning
 • har utvecklat allergier
 • har fått ledproblem

Precis som med bebisar skvallrar avföringen om hur magen mår – det ska vara en fast korv och i lagom mängd. Om avföringen stinker eller om hunden bajsar orimligt stora mängder är det ett tecken på att allt inte står rätt till.

 

Vilket foder ska jag välja?

Vilket hundfoder som passar din hund bäst är högst individuellt. Du kan behöva prova lite olika foder innan du hittar ett som passar. Börja därför med att köpa små förpackningar tills du hittat ett som fungerar bra.

För att du ska kunna välja rätt foder behöver du först kartlägga din hunds behov. Är det en äldre hund ska den ha ett seniorfoder som är anpassat för hundar med lägre ämnesomsättning och känsligare kroppar. Ett bra val är exempelvis MERA pure sensitive Senior kalkon & ris som du hittar till genom att klicka på bilden nedan. 

MERA’s foder för äldre hundar med uteslutande en kött- och kolhydratsråvara

Har du en hund med normal aktivitetsnivå har MERA ett stort utbud att välja bland som du hittar här. Ett populärt val är pure sensitive Lamm & ris, glutenfri med uteslutande en kött- och kolhydratsråvara.

MERA pure sensitive Lamm & ris för normalaktiva vuxna hundar

Ibland kan det vara bra att komplettera hundens torrfoder med annan mat, exempelvis om hunden äter dåligt eller om den behöver extra näring. Riktigt bra hundmat att komplettera med är hundmat på burk av hög kvalitet. Dessa hundmatstyper är lite mer utrymmeskrävande då våtfoder är tyngre på grund av den högre vätskehalten. Om det gör att din hund mår bättre av maten är det dock mödan värd!

 

Foderbytet

Det är vanligt att hundar har lite känslig mage. När du bestämt dig för att byta foder är det därför viktigt att göra det långsamt och stegvis. Börja med att minska mängden av det gamla fodret något och komplettera med det nya fodret. Börja exempelvis med att servera 4/5 av det gamla fodret och 1/5 av det nya. Fortsätt så ett par dagar. Om hunden bajsar och beter sig som vanligt kan du därefter långsamt öka mängden av det nya fodret och minska på det gamla.

 

Servera maten

Det är mycket du kan göra för att ge din hund bästa möjliga förutsättningar för en bra måltid. För det första bör hunden få äta helt ifred, utan stoj och välmenande klappar. Lär alla besökare och familjemedlemmar att hunden absolut inte får störas när den äter. Området runt matskålen ska vara en fredad zon!

Det är viktigt att måltiderna blir en positiv upplevelse. Du ska aldrig skälla ut en hund när den äter eller om den äter dåligt. Ge alltid beröm när den ätit. Om hunden inte äter maten kan du låta den stå kvar ett tag, men tag sedan bort maten och prova senare på dagen.

När hunden ätit behöver den ofta kissa, så ta för vana att alltid gå ut med hunden precis efter maten.

 

Matkomplettering

Alla hundar mår bra av att då och då få hundkex. Gärna hundkex som är lite hårdare och hjälper till att motverka tandsten.

Tändernas favorit: Biscuits

Matrester kan fungera bra som komplement till den vanliga maten, men det är vissa saker du behöver ha koll på. Viktigt är att hundar generellt sett tål kryddning mycket dåligt, så håll dig till rena råvaror. Välkokt ris, potatis, kött och rivna morötter uppskattas av de flesta hundar.

Några saker du absolut inte ska ge din hund är choklad, avokado, rå broccoli, nötter, vindruvor, fågelben, pepparkakor, saffran, majskolvar, russin, ojäst deg och alla former av lök. En del av dessa matvaror kan vara direkt dödliga för hunden.

Och sist men inte minst – om din hund har utslag, dålig mage under en längre tid eller på andra sätt mår dåligt eller har hälsoproblem är det viktigt att kontakta en veterinär för att ta reda på orsaken. Passa då gärna på att samråda kring hundens kost.

Lycka till med foderbytet!

Så länge din hund är pigg, glad, har fin och glansig päls, håller en hälsosam vikt och äter med god aptit finns ingen anledning att byta ut fodret. En del hundar klarar sig med samma hundfoder hela vuxenlivet. Ibland kan det dock bli nödvändigt att byta. Några situationer där ett foderbyte kan vara lämpligt eller nödvändigt är när din hund:

 • är en unghund som slutat växa på höjden och därför ska gå över från valpfoder till vuxenfoder
 • är dålig i magen
 • får exem
 • har matt och livlös päls
 • fäller onormalt mycket päls
 • inte vill äta
 • går upp i vikt
 • börjar få ålderstecken och lägre ämnesomsättning
 • har utvecklat allergier
 • har fått ledproblem

Precis som med bebisar skvallrar avföringen om hur magen mår – det ska vara en fast korv och i lagom mängd. Om avföringen stinker eller om hunden bajsar orimligt stora mängder är det ett tecken på att allt inte står rätt till.

 

Vilket foder ska jag välja?

Vilket hundfoder som passar din hund bäst är högst individuellt. Du kan behöva prova lite olika foder innan du hittar ett som passar. Börja därför med att köpa små förpackningar tills du hittat ett som fungerar bra.

För att du ska kunna välja rätt foder behöver du först kartlägga din hunds behov. Är det en äldre hund ska den ha ett seniorfoder som är anpassat för hundar med lägre ämnesomsättning och känsligare kroppar. Ett bra val är exempelvis MERA pure sensitive Senior kalkon & ris som du hittar till genom att klicka på bilden nedan. 

MERA’s foder för äldre hundar med uteslutande en kött- och kolhydratsråvara

Har du en hund med normal aktivitetsnivå har MERA ett stort utbud att välja bland som du hittar här. Ett populärt val är pure sensitive Lamm & ris, glutenfri med uteslutande en kött- och kolhydratsråvara.

MERA pure sensitive Lamm & ris för normalaktiva vuxna hundar

Ibland kan det vara bra att komplettera hundens torrfoder med annan mat, exempelvis om hunden äter dåligt eller om den behöver extra näring. Riktigt bra hundmat att komplettera med är hundmat på burk av hög kvalitet. Dessa hundmatstyper är lite mer utrymmeskrävande då våtfoder är tyngre på grund av den högre vätskehalten. Om det gör att din hund mår bättre av maten är det dock mödan värd!

 

Foderbytet

Det är vanligt att hundar har lite känslig mage. När du bestämt dig för att byta foder är det därför viktigt att göra det långsamt och stegvis. Börja med att minska mängden av det gamla fodret något och komplettera med det nya fodret. Börja exempelvis med att servera 4/5 av det gamla fodret och 1/5 av det nya. Fortsätt så ett par dagar. Om hunden bajsar och beter sig som vanligt kan du därefter långsamt öka mängden av det nya fodret och minska på det gamla.

 

Servera maten

Det är mycket du kan göra för att ge din hund bästa möjliga förutsättningar för en bra måltid. För det första bör hunden få äta helt ifred, utan stoj och välmenande klappar. Lär alla besökare och familjemedlemmar att hunden absolut inte får störas när den äter. Området runt matskålen ska vara en fredad zon!

Det är viktigt att måltiderna blir en positiv upplevelse. Du ska aldrig skälla ut en hund när den äter eller om den äter dåligt. Ge alltid beröm när den ätit. Om hunden inte äter maten kan du låta den stå kvar ett tag, men tag sedan bort maten och prova senare på dagen.

När hunden ätit behöver den ofta kissa, så ta för vana att alltid gå ut med hunden precis efter maten.

 

Matkomplettering

Alla hundar mår bra av att då och då få hundkex. Gärna hundkex som är lite hårdare och hjälper till att motverka tandsten.

Tändernas favorit: Biscuits

Matrester kan fungera bra som komplement till den vanliga maten, men det är vissa saker du behöver ha koll på. Viktigt är att hundar generellt sett tål kryddning mycket dåligt, så håll dig till rena råvaror. Välkokt ris, potatis, kött och rivna morötter uppskattas av de flesta hundar.

Några saker du absolut inte ska ge din hund är choklad, avokado, rå broccoli, nötter, vindruvor, fågelben, pepparkakor, saffran, majskolvar, russin, ojäst deg och alla former av lök. En del av dessa matvaror kan vara direkt dödliga för hunden.

Och sist men inte minst – om din hund har utslag, dålig mage under en längre tid eller på andra sätt mår dåligt eller har hälsoproblem är det viktigt att kontakta en veterinär för att ta reda på orsaken. Passa då gärna på att samråda kring hundens kost.

Lycka till med foderbytet!

Skaffa hund – förberedelser inför valpens ankomst

För dig som ska skaffa hund är det flera saker du behöver förbereda innan den nya familjemedlemmen flyttar in. Tipsen du hittar här gäller framförallt valpar och yngre hundar, men många saker gäller även om du skaffar en äldre hund.

Ska du få hem en 8-veckorsvalp behöver ditt hem valpsäkras. Valpar gör som barn – de biter och drar i allt de kommer åt och kan innan de blivit rumsrena göra ifrån sig lite var stans. Fundera därför över om det finns rum du inte vill att hunden till en början inte får vistas i.

Gör vad du kan för att få hunden att känna sig så trygg som möjligt – en flytt är en stor omställning för hunden, speciellt för valpar som till en början kommer sakna sin mamma och sina syskon. Låt därför hunden utforska ett rum i taget – att släppa ut den fritt i ett stort hus ger valpen allt för många intryck att hantera på en gång. Se också till att den första tiden ge hunden samma mat som den är van vid sedan tidigare (läs mer om detta längre ner).

Hundar under fyra månader ska inte lämnas ensam mer än korta stunder, förutsatt att den tränats till att kunna vara ensam. En vuxen hund klarar i bästa fall att vara ensam max fem-sex timmar per dag, men det varierar stort mellan olika individer och på hur du tränat hunden. Kan du själv inte uppfylla hundens behov av sällskap behöver du ordna med hundvakter och/eller hunddagis.

Valpsäkra hemmet och andra tips

 • Ta bort mattor som du inte orkar eller vill tvätta.
 • Se till att det inte finns synliga och lättåtkomliga elsladdar som hunden kan tugga på. En hund som tuggar på en inkopplad sladd kan avlida av elchocken!
 • Mobiltelefoner, fjärrkontroller och andra elektroniksaker är för hunden mycket roliga att tugga på. Se till att ha ett säkert förvaringsställe för saker hunden inte får leka med.
 • Ta bort giftiga växter eller ställ dem långt utom hundens räckhåll.
 • Ordna en viloplats åt hunden där den får vara ifred. Lär alla i hushållet och besökare att hunden absolut inte får klappas eller störas när den vilar i bädden – det ska vara en fredad zon där hunden kan vila upp sig. Till en början räcker det gott att hunden sover på en filt direkt på golvet.
 • Ordna en plats i ditt sovrum där valpen kan sova den första tiden. Vill du inte ha hunden i sovrummet behöver du sova på madrass i samma rum som hunden – en ung hund mår inte bra av att lämnas ensam längre stunder.
 • Ordna en matplats åt hunden där den får alla sina måltider. Även här är det viktigt att hunden alltid får äta ifred – matplatsen ska vara en fredad zon.
 • Om du har en trädgård är det en bra idé att sätta upp ett ordentligt staket runt om så att du kan ha hunden lös.
 • Om du har bil behöver du en transportbur. En sådan kan dessutom fungera bra som portabel sov- och viloplats när ni är ute och reser.
 • Välj ut en eller två handdukar som framöver får bli hundhanddukar för regniga dagar.
 • Börja spara alla toarullar – de är perfekta att stänga in godisbitar i och kan hålla valpen väl sysselsatt för en stund.
 • Anmäl dig till en valpkurs. Med rätt kunskap blir det roligare att leva med din hund!

 

Inköp

Det är lätt att köpa på sig allt för mycket saker i början i ren entusiasm över att hunden snart anländer. Tänk på att en hund inte behöver överösas med materiella ting – det grundläggande räcker, åtminstone till en början. Hunden kommer ändå vara överöst av nya intryck de första veckorna efter att den flyttat in hos dig.

Vad gäller halsband, koppel, hundbädd och annat kommer du så småningom behöver köpa nytt allt eftersom hunden växer och i värsta fall tuggar sönder sina saker. Börja därför med det enklaste och köp gärna begagnat för att spara på såväl plånbok som miljö.

 • Ett stort antal bajspåsar.
 • Reflexer att fästa på koppel och halsband och eventuellt en reflexväst. Glöm inte reflexer till dig själv!
 • Kompostgaller, eftersom de är så fantastiskt användbara. Med dem kan du spärra av rum du inte vill att hunden ska gå in i (exempelvis hallen där valpar gärna sätter tänderna i alla skor), spärra av trappor som valpen kan ramla och slå sig i, eller skapa en liten hage på gräsmattan.
 • Matskålar till mat och vatten. Undvik plastskålar eftersom de ofta är svårdiskade och eftersom plastskålar ofta är mycket frestande för en ung hund att sätta tänderna i. Välj storlek efter ras – för en liten hund är höga kanter besvärliga. Välj modeller som inte går att välta, annars har du snart vatten och mat över hela golvet.
 • Välj ett som inte lätt tuggas sönder och ett halsband som kan justeras allt eftersom valpen växer. Välj ett vanligt koppel på ca 120 cm tills hunden lärt sig att gå fint och kan grundlydnad. Välj inte ett flexkoppel. Flexkoppel kan vara praktiskt för väldresserade hundar, men för hundar som inte kommer på inkallning är det ett mycket opraktiskt redskap, eftersom du inte kan hala in hunden på ett säkert sätt.
 • För att inte din bostad ska bli söndertuggad behöver hunden ett par tuggleksaker som du köper eller tillverkar själv. Om du är ljudkänslig ska du inte köpa leksaker som piper och låter.

Om hunden har svårt för att låta era skor vara ifred kan det vara en god ide att ge hunden en gammal sko som den gärna får tugga på. Men var noga med att den inte får röra andra skor än just denna!

Tänk på att smådelar kan fastna i hundens tarmar – var noga med att välja leksaker som inte går sönder!

 • Träningsgodis.
 • Borste och/eller kam. En del raser behöver med jämna mellanrum trimmas. Antingen går du till en professionell trimmare, eller så införskaffar du trimmer och kunskap för att göra jobbet själv.
 • Till små och korthåriga raser som lätt fryser: regn- och värmetäcke.
 • Klotång. Har du fina parkettgolv hemma kan det också vara bra att skaffa en fil för att fila hundens klor med.
 • Fästingplockare.
 • Tasskräm.
 • Tandborste och hundtandkräm.
 • Hundschampo för tillfällen när hunden rullat sig i illaluktande gegga.
 • Försäkring.
 • En valp- och hundbok. Med rätt kunskap har du alla möjligheter att skapa en harmonisk, glad, välmående och lydig hund!

 

Mat

När en hund flyttar hem till dig ska du den första månaden ge samma mat som den är van vid. Dels för att hunden trots flytten ska kunna känna sig trygg, dels för att ett snabbt foderbyte kan göra att den blir dålig i magen. Om du köper en valp från en uppfödare får du ofta med lite foder från uppfödaren för den första tiden.

Det är vanligt att hundar som flyttar äter sämre än normalt, men så länge den mår bra är det ingen fara. Var dock uppmärksam på om den går ner i vikt eller mår sämre under en längre period. Ta i så fall kontakt med veterinär.

Om hunden mår bra av maten den får, har fin päls och är pigg finns ingen näringsmässig anledning att byta ut fodret. En valp ska gå över till vuxenfoder när den slutat växa på höjden.

När du vill byta hundfoder är det viktigt att göra det succesivt, för att hundens tarmflora ska hinna vänja sig vid den nya maten.

För att läsa mer om hur du byter foder klicka här

För att läsa mer om vilken kost som passar valpar klicka här.

För att läsa mer om rolig träning med hunden klicka här.

Hund och spädbarn

Om du har levt med hund ett tag och för första gången får ett spädbarn i familjen är det en stor omställning för alla familjemedlemmar. Hunden kan känna sig övergiven, eftersom du och din eventuella partner kommer att behöva ägna mycket tid åt bäbisen.

Men har du rätt kunskap om hundens behov och har energi att ge hunden sällskap och stimuli kan den fortsatt må bra även efter att barnet anlänt, kanske kan den till och med trivas bättre. För det finns mycket att vinna på att låta ditt barn växa upp med djur: dels kan barnet och hunden förhoppningsvis bli goda vänner och dels tränas barnets immunförsvar och blir bättre.

 

Innan barnet kommer hem

Som bekant använder hunden luktsinnet för att orientera sig och undersöka nya fenomen. En bra strategi att förbereda hunden på barnets hemkomst är därför att låta hunden lukta på exempelvis kläder barnet haft på sig eller en filt som den sovit i. Då får hunden en försmak på vad som komma skall.

Förbered ett utrymme dit hunden kan dra sig tillbaka när den vill vara ifred. En bra lösning kan vara att spärra av ett rum med en grind som hunden kan hoppa över eller krypa under, som barnet inte kan ta sig förbi. Om barnet aldrig är där och hunden kan ta sig förbi hindret lär den sig snabbt att här får den vara ifred.

Om du inte redan är väl påläst, läs på extra om hundens signaler och kroppsspråk. Läs också på om rasen, eftersom olika raser kan förhålla sig olika till barn.

En hund som utvecklar en aggressivitet gör det för att dess omgivning inte sett eller förstått de varningssignaler den tidigare gett. Ju mer kunskap du har, desto bättre förutsättningar har ni för att skapa en välfungerande vardag.

Hund möter spädbarn

När hunden och barnet möts för första gången är det bra om du låter hunden försiktigt lukta på barnet. Så länge hunden känner sig trygg kommer det med största sannolikhet gå bra. Ge gärna beröm när hunden luktar, så förknippas barnet med något positivt.

Se till att hunden får vara med så mycket som möjligt. Ta med den på promenader, låt den titta på när du/ni byter blöja, ammar och pysslar med barnet. Ju mer den får vara med, desto mer avslappnad blir den. Om du stänger ute hunden kommer den inte bara känna sig ensam utan förmodligen också bli orolig och stressad. Hundens relation till barnet riskerar också att bli spänt.

I början kommer hunden uppleva alla dofter och intryck som nya och spännande, men redan efter en vecka kommer den ha vant sig och bli mindre intresserad.

Om hunden vid något tillfälle skulle uppträda aggressivt ska du så snart det är möjligt ta hunden till en veterinär för att göra en allmän hälsoundersökning. I många fall beror aggressivitet nämligen på att hunden har ont. Passa då på att diskutera hundens vardag – kanske upplever hunden mycket stress i hemmiljön?

Glöm inte att fortsatt ge hunden egen tid med dig. Fortsätt med den vanliga träningen så långt det är möjligt.

När barnet växer

Så småningom kommer barnet börja krypa runt och ta på allt den kommer åt. Var noggrann med att den inte sliter och drar i hunden, jagar eller följer efter den, och låt inte barnet krama hunden om du är osäker på om hunden gillar det. En hund som känner sig förföljd och trängd kommer tillslut markera, och det är en situation som du absolut vill undvika.

Allt eftersom barnet växer är det viktigt att du är tydlig med gränser och ser till att med tiden lära barnet hur den ska umgås med hunden. Viktigt är också att barnet inte får uppfostra hunden, det ska du som vuxen göra.

För att hjälpa hunden att få en god relation till barnet kan du ge den godis när hunden frivilligt kommer fram för att lukta på barnet. Och ännu viktigare: belöna med glatt beröm och klappar!

Om du vill läsa mer om hundar och lite äldre barn, klicka här.

Hund och barn

För många är det självklart att familjelivet ska kompletteras med en hund. Förutsatt att ni har tillräckligt med tid och energi att ge hunden är det ofta en utmärkt kombination! Men – för att det ska fungera behöver både hund och barn tränas i att umgås med varandra. Om varken hund eller barn vet hur de ska hantera varandra kan det sluta i att hunden utvecklar en aggressivitet som gör att hunden måste avlivas.

Två viktiga frågor du bör ställa dig själv innan du skaffar hund är:

 • Har du tid för en hund, utöver barn och vardag? Om du redan innan du skaffar hund har svårt att få vardagen att gå ihop ska du absolut inte skaffa hund!
 • Lyssnar dina barn på vad du säger och följer instruktioner? Om du är osäker på den här punkten ska du heller inte skaffa hund!

Viktigt är att du som vuxen alltid har ansvaret för hunden. Det är bra om barnen hjälper till med att exempelvis ge hunden mat och borsta pälsen, eftersom det gör barnen intresserade och stärker banden mellan barn och hund. Men det är ingen självklarhet att barnen varken vill eller kan hjälpa till, så du och din eventuella partner måste på egen hand kunna uppfylla hundens behov.

Hundar och barn ska aldrig umgås ensamma. Inte förrän dina barn blivit tonåringar kan de få eget ansvar för hunden, även om du som förälder fortfarande bär det yttersta ansvaret. Därför ska du aldrig införskaffa en hund enbart för att dina barn vill det – du själv måste ha ett genuint intresse för att det ska fungera. Det är också viktigt att en eventuell partner är intresserad, så att ni kan dela på ansvaret.

Har du små barn bör du inte skaffa en småväxt hund, eftersom de lätt kan skadas om barnet försöker bära hunden eller snubblar över den. Små hundar fungerar helt enkelt inte bra tillsammans med barn som ännu inte utvecklat motoriken. En större hund med lugnt temperament passar betydligt bättre för både gos och lek!

Lugna stunder och fredade zoner

En hund, och speciellt en valp, behöver betydligt mer sömn än människor. För att den ska orka med att bo i en familj med barn behöver den kunna sova ifred stora delar av dygnet. Därför är det viktigt att lära såväl barn som besökande följande:

 • Hunden ska ha fredade zoner: mat-, sov- och viloplats. Här får ingen störa hunden, inte ens för att gosa. En hund som sover ska inte väckas – den behöver sömnen för att kunna återhämta sig.
 • Barnen får inte lägga sig på hundens sovplats, inte ens när hunden befinner sig någon annan stans.
 • Barnen får aldrig lägga sig på hunden.

Om vil- och sovplats är fredade zoner lär sig hunden snabbt att det är dit den ska gå om den vill vara ifred. För att hunden ska trivas hos er är det mycket viktigt att ni respekterar hundens behov av fred och ro.

Hälsa på hunden

Precis som för oss människor kan det vara en stor omställning att flytta. Hunden byter dessutom flock när den flyttar hem till dig. Därför är det mycket viktigt att se till att första mötet både med din familj och med bekanta blir lugnt och tryggt. Att en hund hoppar upp när den hälsar tolkas som regel enbart som att hunden är glad, men det kan i många fall istället vara ett tecken på stress.

Innan barnen träffar hunden, lär dem att:

 • Hunden ska få ta första kontakten. Barnen får absolut inte springa fram mot hunden!
 • Barnen får gärna sitta ner när hunden kommer fram för att hälsa. Står de upp är risken större att hunden upplever mötet som hotfullt.
 • Stirra inte hunden i ögonen, eftersom den kan uppleva det som hotfullt.
 • Återigen, lär barnen hur de kan se på hunden om den är glad, osäker eller rädd.

Lek

Barn och hundar tycker som regel att det är fantastiskt roligt att leka med varandra. Men för att det ska fungera krävs tydliga regler som såväl barn som hund behöver känna till.

 • Förklara tydligt för barnen att en hund inte är en leksak utan en individ med känslor som ska behandlas med respekt
 • Berätta för barnen om hur de ska förhålla sig till hunden: Hur ser en glad hund ut? Hur ser en ledsen och trött hund ut? Hur ser en rädd och osäker hund ut? När ska hunden lämnas ifred?
 • Saker som barnen absolut inte vill att hunden ska tugga sönder måste förvaras utom hundens räckvidd
 • När barn och hund leker ihop ska de använda hundens leksaker. Hunden ska aldrig få leka med barnens leksaker, då blir de snart söndertuggade.
 • Hälsa inte på andras hundar utan att först fråga ägaren om lov! En del hundar gillar inte barn och andra kan ha för ont och därför bli aggressiva om de klappas på fel ställe.

Vad får hunden göra och inte göra?

Du kanske har klara idéer om vad hunden får vara och vad den får göra i ditt hem. Se till att diskutera de frågorna med alla i familjen och bestämma vilka regler ni ska sätta upp. Om ni har olika regler eller om någon ibland struntar i vissa regler kommer hunden bli mycket förvirrad! Saker ni behöver bestämma innan hunden flyttar hem till er är exempelvis:

 • Får hunden vara i alla rum?
 • Får hunden vara i alla möbler?
 • Får hunden sova i sängar eller ej?
 • När och hur ska vi ge hunden mat och godis?
 • Hur ska vi låta hunden hälsa när det kommer människor på besök?

Kunskap

Till sist är det viktigt att du själv skaffar den kunskap du behöver genom att läsa böcker om exempelvis lydnadsträning och hundhälsa. Ska ni skaffa en valp ska du och din eventuella partner se till att gå en valpkurs – då har ni alla förutsättningar att få stor glädje av ert nya hundliv!

Stort lycka till!

Vandra med hund

Att vandra är en stor hobby för många av oss. Att dela upplevelsen med sin hund gör upplevelsen än bättre och gör att relationen mellan er fördjupas. Hundens skärpta sinnen gör dessutom att du kan bli uppmärksam på saker och djur i naturen som du nog inte skulle upptäckt annars.

Innan du ger dig ut i skogen eller på fjället är det en del som är bra att tänka på. En välplanerad rutt gör dig förberedd på de flesta situationer och gör att ni kan njuta av upplevelsen fullt ut. Här kommer därför en del tips om vad som kan vara bra att tänka på.

Planera rutt

När du planerar rutten är det viktigt att anpassa etappen eller etapperna efter både din och hundens kondition. Fundera också över vad hundrasen klarar av. Hundar med korta ben eller allt för trubbiga nosar är inte lämpade för längre vandringar.

Ta också hänsyn till hundens ålder. Äldre hundar orkar troligtvis inte lika mycket som ett par år tidigare. Kom också ihåg att valpar och unghundar är känsligare än vad det ibland verkar – att vandra i timmar är något helt annat än att spurta över en fotbollsplan ett par gånger. Låt därför hunden bestämma hur fort och långt ni går. Om den motvilligt reser sig upp efter en vilopaus är det ett tydligt tecken på att ni bör vila lite till, gå långsammare eller kanske till och med avbryta vandringen för dagen.

Ibland kan det vara nödvändigt både för dig och för din hund att träna upp er inför vandringen. Skavsår under fötter och tassar och ömma muskler och leder är inte roligt för varken hund eller människa! Var därför noga med att ni båda har tränat upp den muskulatur och kondition som krävs för att kunna njuta av vandringen. Börja med att gå kortare turer för att sedan succesivt prova på längre sträckor och dagsturer.

Kom också ihåg att träna hunden inför olika situationer som kan uppstå. Exempelvis bör du vänja hunden vid att gå i hundskor, utifall att den skulle få problem med tassarna.

Tänk också på att du vid olycka kanske måste bära hunden. Planera för hur du gör detta utifall det skulle bli nödvändigt. Se också till att ha med närmaste jour-veterinärs nummer nedskrivet på ett papper, utifall telefonens batteri skulle ta slut.

Hund och hänsyn

Tänk igenom hur du vill att din hund ska kunna röra sig under turen. Vill du att din hund ska kunna springa fritt ska du inte vandra i nationalparker och naturreservat där det ofta råder absolut kopplingstvång. I andra områden kan hundar vara helt förbjudna. På Naturvårdsverkets hemsida kan du läsa vad som gäller i det aktuella området. Om du är osäker på vad som gäller i området du vill vandra i så hör av dig till aktuell länsstyrelse eller kommun. Som hundägare ansvarar du för eventuella skador på djur och natur, även om du lånat ut din hund till någon annan. Hundägare är också skyldiga att känna till vilka föreskrifter som gäller.

Längs många rutter finns vindskydd och värmestugor. Här är det viktigt att tänka på att dessa i första hand är till för människor och att det inte alltid är lämpligt att hundar vistas i dem, exempelvis om andra vandrare är hundrädda eller pälsallergiker. Om du vill övernatta längs turen behöver du därför vara beredd på att sova utomhus.

När du vandrar ska du i förebyggande syfte kolla hundens klor, trampdynor och området mellan tårna när ni tar paus. Hittar du rodnader, sten som kilat fast sig eller något annat som inte ser bra ut är det viktigt att:

 • se till att tassarna är rena och torra och sätt en hundsko på en eller flera tassar
 • att smörja med lite tassalva på kvällen innan ni går och lägger er

Hundmat och vätska

För att undvika magproblem under turen ska du se till att ta med samma hundmat på turen som din hund är van vid. Se också till att ta med mer mat än du vanligtvis skulle ta med, eftersom hundens energibehov troligtvis kommer att vara större under vandringen. Tänk också på att dela upp måltiderna i flera mindre mål för att hunden blir jättehungrig och jättemätt. Lagom är bäst!

Torrfoder är lämplig mat att ta med, eftersom det är lätt och klarar alla temperaturer. Färskfoder klarar sig ett par dagar i tidningspapper, men är tyngre att bära på grund av dess höga vätskeinnehåll.

pure sensitive Nötkött & potatis med färskt kött – storsäljare för aktiva hundar.

En del hundar kan ha svårt att få i sig tillräckligt med vätska på långturer. Därför kan det vara bra att ta med vätskeersättning. Helst ska du ge det förebyggande innan hunden börjar få vätskebrist. Du kan också prova att smaksätta vattnet med lite saft, så slurpar hunden gärna i dig det.

Ta också med hundgodis och tuggben. Dels för att hunden gillar det och mår bra av tuggben för tändernas skull, dels för att du kan behöva godiset för att locka in hunden.

Ett krispigt hundkex från MERA som belöning och tandvård i samma produkt!

När ni går längre vandringar kan en del hundar, men inte alla, ha sin egen ryggsäck. Då kan hunden hjälpa till att bära sin egen mat. Om du tror att din hund klarar extra vikt och vill köpa en hundryggsäck är det några saker du ska tänka på:

 • Ryggsäcken ska sitta bekvämt och inte begränsa hundens rörelser
 • Träna hunden att bära genom att gå kortare turer med ryggsäck innan ni ger er ut på långvandring
 • Packa inte för tungt, hunden får inte bära mer än den klarar

Utrustning

En del hundspecifika saker som kan vara nödvändigt eller bra att ha med på turen är:

 • Ett bra halsband eller en hundsele (stryphalsband är direkt olämpliga)
 • Koppel
 • Eventuellt ett värmetäcke (speciellt om det blir under +10 grader)
 • En hopfällbar vatten- och matskål
 • Vattenflaska
 • Tasskydd (om ni ska vandra långt eller på steniga stigar)
 • En handduk för att torka tassar och päls
 • Hundmat
 • Hundgodis
 • Hundbajspåsar
 • Myggmedel för hund
 • Fästingplockare

Därutöver kan det vara bra att hitta en bra lösning för att fästa hundkopplet runt din egen midja när ni går. Det gör att du kan ha händerna fria och hjälper dig att få en bra hållning.

Om du vill vandra i fjällen finns en mycket bra packlista för både hund och människa som du hittar här!

Lycka till på turen!

Träna hunden inför veterinärbesök

Alla hundar måste förr eller senare besöka veterinären. Ofta går det bra, men ibland kan besöket bli en så stressande upplevelse för hunden att framtida undersökningar blir mycket svåra eller omöjliga att genomföra. Här kan du som ägare göra stor skillnad genom att träna hunden i förebyggande syfte. Målet är att du, din hund och veterinären ska få en så lugn och avslappad undersökningssituation som möjligt.

Veterinärträningen behöver du börja med så tidigt som möjligt efter att hunden flyttat hem till dig. Rör försiktigt vid hundens tassar, mage, mun, öron och andra kroppsdelar, samtidigt som du berömmer och ger hunden godis. Gör träningen till en kort, daglig rutin i situationer när hunden är lugn och harmonisk.

Efterhand kan du utöka undersökningsrutinen, men det är viktigt att inte gå för fort fram. Om hunden slingrar sig eller vänder bort huvudet är det ett tecken på att hunden upplever situationen som obehaglig. Backa då tillbaka träningen ett eller två steg och ge rikligt med beröm när hunden accepterar din beröring.

Oavsett hur harmonisk och glad din hund är det en stor fördel om du kan vänja den vid att ha munkorg på, som en extra säkerhetsåtgärd vid smärtsamma och obehagliga undersökningar. Låt först hunden undersöka munkorgen på egen hand. Lägga gärna godis i munkorgen som den får äta upp. Låt din hund bekanta sig med munkorgen ett par gånger innan du försöker sätta på den. Det är av största vikt att munkorgen associeras som något positivt eller neutralt.

Vid all typ av träning är belöning i form av uppmuntrande ord, lek och klappning viktigt, men även hundgodis kan vara till stor hjälp! Nedan ser du MERA’s hundkex Twinky Mix som smakar gott och är nyttiga för hunden. Klicka på bilden för mer information.

Viktiga undersökningsområden

De viktigaste situationer som du behöver vänja din hund vid är när någon:

 • Öppnar hundens mun
 • Lyfter på läpparna för att kontrollera tandköttet
 • Undersöker ögonen
 • Känner på juver eller testiklar
 • Känner på magen och i armhålor
 • Känner på midjan
 • Lyfter på tassarna och tittar mellan tårna
 • Klipper hundens klor
 • Särar på pälsen för att undersöka hud och hårsäckar
 • Lyfter på svansen och tar tempen i ändtarmen
 • Att bli nypt i nackskinnet (såsom veterinären gör vid vaccination)

Därutöver är det viktigt att hunden (om fysiken tillåter det) vid instruktion kan hoppa upp på undersökningsbordet, kan bli upplyft och att den kan sitta och ligga på kommando.

Att skapa trygghet

Under veterinärbesöket är det flera saker du kan göra för att skapa en så lugn och avslappnad situation som möjligt. Hundar känner tydligt när det är något ovanligt på gång, så försök själv att hantera situationen så vanligt som möjligt.

Tiden i väntrummet kan bli lång samtidigt som din hund kan bli stressad av att befinna sig i ett rum med många andra djur. Avdramatisera situationen genom att ta med något som hunden är van vid, exempelvis en leksak eller en filt. Ska ni vänta länge kanske det är bättre att vänta utomhus eller om möjligt i bilen.

Se till sist till att komma i god tid till veterinären och att inte stressa. Allt för att ge din hund de bästa förutsättningarna för ett lugnt och lyckat besök!

 

Pälsvård hund

 

Liksom många andra djurarter har de flesta hundar två typer av hår, underull och täckhår. Underullen är korta hårstrån som skyddar mot kyla och väta. Täckhåren är grövre och längre, har mer pigment än underullen och är vattenavvisande så länge pälsen inte tvättas för ofta. 

Nästan alla hundraser fäller hår. De mest intensiva perioderna är under våren när vinterpälsen fälls och under hösten när sommarpälsen faller av för att ge plats åt ny vinterpäls. Tikar kan också fälla lite extra i samband med löp, valpning och när de diar.

Alla pälsar behöver tas om hand, men hur mycket och hur ofta beror på vilken typ av päls din hund har. Kort- och strävhåriga raser behöver minimalt med underhåll, medan långhåriga och lockiga pälsar behöver betydligt mer omvårdnad – en lång och tovig päls är ett paradis för svamp och bakterier och drar dessutom in mer smuts i din bostad.

Bad och borstning

Alla pälstyper mår bra av regelbundna bad och behandling. Hur ofta just din hund behöver tvättas är individuellt. Det beror på ras, pälstyp och på hur din hund lever. Hundar som är extra förtjusta i att rulla sig i stinkande gegga behöver självklart badas mer än andra!

Tänk på att inte bada eller duscha din hund allt för ofta. Dels kan huden torka ut och bli mer benägen att utveckla eksem, dels gör allt för frekvent tvätt att täckhårens naturliga skydd mot väta och smuts försvinner när fettet löses upp.

Hundar som fäller mycket kan fälla mindre om de med jämna mellanrum badas eller duschas. En god riktlinje är en gång i månaden, men har du en strävhårig hund räcker det med några gånger om året.

Något du kan göra ofta är att borsta pälsen. Om din hund gillar det kan du gärna borsta dagligen. Då kammar du utlösa hår som annars skulle hamna på golv, möbler och mattor samt ser till att lösa upp knutar innan pälsen blir till en svårlöslig härva. Pälsar tovar sig gärna i armhålorna, under magen och på benen, så var extra noggrann där. Ett tips är att skaffa en underullsskrapa för att komma åt underullen.

En välskött päls fäller som regel mycket lite och står väl emot smuts och väta – det gäller även långhåriga raser!

Trimning/klippning

En del hundar, exempelvis strävhåriga raser och pudelhundar, behöver med jämna mellanrum trimmas/klippas. Antingen gör du detta själv, eller så tar du din hund till en professionell trimmare/klippare. En del hundar behöver trimmas/klippas så ofta som var 10:e vecka, för att inte få för lång, tovig och varm päls. Om du undrar vad som är bäst för din hund, fråga uppfödaren eller en trimmare för råd. Viktigt är att inte bada hunden veckorna innan trimningen, eftersom nybadad päls är hal och svår att arbeta med (Gäller ej pudlar då dom ska badas innan klippning då klippmaskinen annars kan skrapa upp sår i huden om smuts förekommer).

Päls och kost

Har hundens päls blivit matt? Har den blivit tunnare och mindre motståndskraftig mot väta och smuts, trots att den är välskött? Då kan det bero på att hunden inte får i sig alla näringsämnen den behöver. Du kan behöva komplettera hundens kost med annat hundfoder, eller byta helt.

Vilket foder som passar just din hund kan vara väldigt individuellt, men ett bra alternativ är MERA pure sensitive Sill & potatis. Utöver att bestå av högkvalitativa råvaror är fodret specialanpassat för känsliga hundar som behöver ett extra tillskott av näringsämnen. Det innehåller bland annat naturliga omega-3 och omega-6 fettsyror och zinkkelat som stärker hud och päls. Rådgör gärna med din veterinär eller med MERA för att ta reda på vad som bäst skulle kunna passa din hund.

Hundar är generellt sett känsliga för snabba foderbyten. Att byta från en dag till en annan är därför ingen bra ide, utan något som behöver göras stegvis. Klicka här för att läsa mer om hur du bäst byter foder.

 

Foder för allergiska, överviktiga och sjuka hundar

 
 

Många hundar upplever någon gång en tyngre period orsakad av sjukdom, allergi, övervikt eller stress. En del åkommor kan relativt lätt åtgärdas med mer näringsrik mat och kosttillskott, medan andra också kräver medicinering och kanske till och med operation.

Liksom hos oss människor känner också hundar stor skillnad i välmående beroende på vilken kost de äter. Och oavsett vad som påverkar hälsotillståndet är hundar med olika typer av problem i extra stort behov av näringsrik mat för att kunna återhämta sig.

Allergier

Allergiska hundar har ett immunförsvar som reagerar överdrivet på ett ämne, oftast ett protein. Ett bra sätt att undvika allergiska reaktioner är att använda proteinkällor som är välkänt lågallergena, alltså ämnen som sällan ger upphov till immunreaktioner. Hundar som är allergiska ska därför ha foder med så få proteinkällor som möjligt, helst bara en. Det har exempelvis foderproducenten MERA tagit fasta på i sin utveckling av foder för känsliga hundar.

MERA pure sensitive kalkon och ris. Med endast en lågallergen köttsort, vilket gör fodret idealiskt för hundar med allergier.

Övervikt

Ungefär hälften av Sveriges hundar är överviktiga. Ett enkelt sätt att ta reda på om din hund har för mycket hull är att stryka den över ryggen och titta på den uppifrån. Känner du revbenen och ser att din hund har en markerad och lätt timglasformad midja är allt som det ska. Är midjan rak eller om du inte kan känna revbenen har hunden troligtvis för mycket hull. Fråga din veterinär om du är osäker.

Problemet med övervikt är dels att hundens leder utsätts för extra påfrestning, samtidigt som de extra kilona kan ge hundarna negativa hälsoeffekter och följdsjukdomar. Djurets livslängd kan förkortas betydligt, samtidigt som riskerna för exempelvis diabetes, hjärt- och lungsjukdomar ökar. Många överviktiga hundar får dessutom problem med hud och päls.

För att din hund ska må bättre behövs såväl motion och aktivering såväl som förändrade kostvanor. Gå längre promenader, hitta på nya sätt att träna exempelvis lydnad. Byt också till ett foder med lågt kaloriinnehåll men med högt näringsvärde.

Se alltid till att mäta upp maten med ett mått så att du vet precis hur mycket din hund äter. Om du ger hunden extra godis i samband med träning ska du minska matmängden. Var konsekvent och kom ihåg att lek och gos är en minst lika bra belöning som godbitar!

MERA pure sensitive lax och ris. Glutenfritt foder med endast en köttråvara och låg fetthalt.

Ledproblem

Många hundar får problem med inflammationer i sina leder. Dessa hundar får ofta mycket ont, vilket drastiskt försämrar djurets livskvalité och livsglädje. Ofta drabbas äldre hundar, men även yngre kan få problem. Överviktiga hundar och hundar som belastar lederna snett kan också drabbas.

Får din hund ledproblem ska du ta den till en veterinär så snart som möjligt för att få behandling. Men även förändringar i kosten kan göra stor skillnad. Välj ett foder med ett näringsinnehåll speciellt anpassat för att hämma inflammationer och stärka brosk och leder. Diskutera gärna med din veterinär om din hund kan behöva extra kosttillskott för att påskynda läkningen.

Tillskott av Glukosamin hjälper till att bevara friskt brosk och stimulerar nybildning av skadat brosk

 

Hundfoder: Dräktighet och skendräktighet

 

Planerar du för att para din tik? Roligt! Nu är det många saker du behöver tänka på och helst ska förberedelserna börja redan innan parningen. En viktig del är att se över maten, för precis som hos oss människor spelar kosten stor roll för hundens välbefinnande och hälsa. Den dräktiga tiken behöver bra och näringsriktig mat för att hon ska orka ta hand om och dia alla valpar. Likväl spelar kostens sammansättning stor roll för valparnas hälsa och utveckling.

Förändrat näringsbehov

Se till att tiken får ett energirikt foder under och efter dräcktigheten. Viktigt är att fodret inte bara har höga fett- och proteinhalter men att det också är lättsmält. Se till att byta fodret stegvis under minst en vecka för att undvika att hunden blir dålig i magen.

Till en början ska du fortsätta ge tiken samma mängd mat som hon normalt äter. Mot slutet av dräktigheten kommer hon troligtvis behöva extra portioner under dagen, även om behovet ofta varierar mellan olika individer. Ge hellre flera mål mat under dagen än att ge större portioner – med många valpar i magen kan det vara svårt för tiken att äta mycket mat på en gång. Toppa gärna maten med skonsam husmanskost m.m under slutet av dräktigheten och efter valpningen då det stärker både tikens och valparnas immunförsvar.

Det viktigaste gällande kosten är att tiken får bästa förutsättningar för att må så bra som möjligt. Hon behöver också bra mat för att kunna återhämta sig så snabbt som möjligt och kunna producera mycket mjölk. Därför ska du inte sätta en dräktig tik på diet. En tik som går på diet kan få svårt att orka med förlossningen, har svårt att ta hand om sina valpar och kan kanske inte producera mjölk. Hon kommer också ha mycket svårt att återhämta sig efter valpningen. 

Många gånger är det bra att ge extra kosttillskott för att säkerställa att tiken får i sig alla vitaminer, mineraler, proteiner och fettsyror hon och valparna behöver. Rådfråga gärna en veterinär om vilka kosttillskott som kan vara lämpliga.

Många tikar blir extra törstiga under graviditeten, så var extra noga med att hon alltid har gott om färskt vatten i närheten. Men var uppmärksam om vattensuget går till överdrift, eftersom det kan vara tecken på att en latent diabetes utvecklar sig under dräktigheten. Konsultera i så fall en veterinär.

Illamående och matvägran

Tre veckor in i dräktigheten, ungefär samtidigt som många tikar får sina första tecken på att nytt liv är på väg, kan hon bli illamående, få minskad matlust eller rent av matvägra. Om hon äter lite sämre än vanligt under en kortare period är det oftast ingen fara, men äter hon väldigt dåligt under en längre period eller blir mager behöver du ta kontakt med en veterinär.

För att öka aptiten kan du se till att toppa tikens vanliga foder med lyxmat, exempelvis våtfoder. Det kan också fungera bra att lägga i lite matrester från hushållet, exempelvis ris och annan okryddad mat som är skonsam mot hundmagen.

Natures Effect våtfoder vildsvin av certifierade och välsmakande råvaror. Perfekt att toppa det vanliga fodret med för att göra den kräsna hundens måltider mer välsmakande och lockande.

Träning och aktivitetsnivå

Generellt sett ska den dräktiga tiken fortsätta leva som vanligt, både vad gäller träning, motion och mat. Däremot är det viktigt att direkt sluta med hård och explosiv träning såsom bollkastning, lek med andra hundar, jakt eller cykling. Orsaken är att det kan vara mycket svårt att i tid inse att tiken håller på att överanstränga sig eller bli överhettad.

Ju större magen blir desto jobbigare blir det för tiken att gå på promenader. Vill hon inte följa med på långpromenaden ta istället en kortare tur där hon får strosa runt i sin egen takt.

Skendräktighet

Ungefär 40% av alla tikar blir någon gång skendräktiga. Det innebär att de får såväl psykiska som fysiska symptom på dräktighet, trots att de kanske inte ens blivit parade. Skendräktighet visar sig ett par veckor efter att löpet avslutats. Tiken börjar bete sig annorlunda eftersom hon själv tror att hon kommer få valpar. Hon kan börja producera mjölk, vill kanske inte gå på promenader och kan börja behandla leksaker och andra föremål som valpar.

I vargflockar sker skendräktighet när flockens ledartik är dräktig. Fördelen med skendräktighet är då stor, eftersom en annan av flockens tikar kan dia valparna om något skulle hända ledartiken. Men för tamhunden är det ingen fördel utan är istället något som bör undvikas, eftersom hunden ofta mår dåligt och blir stressad av skendräktigheten.

Om du är osäker på om hunden är dräktig eller ej kan du från och med vecka fyra ta tiken till en veterinär för att göra ultraljud. Finns det valpar kan du då se fostrens hjärtan slå och någon vecka senare kanske till och med fosterrörelser syns.

Om hunden skulle uppvisa symptom på skendräktighet är det viktigt att du tidigt vidtar åtgärder. Om tiken använder leksaker eller föremål som låtsasvalpar ska du ta bort dem. Samtidigt ska du öka motionen och tillfälligt dra ner på maten. Eftersom skendräktiga tikar ofta inte vill gå längre promenader samtidigt som de blir extra hungriga kan uppgiften kan bli nog så krävande, men det är viktigt att du inte ger upp. Se till att hålla tiken sysselsatt med extra träning och kluriga uppgifter, för att distrahera henne från tankarna på valpar.

Oftast går skendräktigheten över på ett par veckor. Men räcker inte ovanstående åtgärder bör du ta hunden till veterinär för att med hjälp.

Lycka till!

Hundfoder: Dräktighet och skendräktighet

 

Extra god mat sätter guldkant på vardagen för både människor och djur. Toppa hundens torrfoder med några klickar våtfoder eller servera ibland en hel lyxmåltid! Toppen för dig som vill skämma bort din hund eller som vill ge en äldre hund extra hög livskvalitet.

Lyxigt torrfoder

MERA’s serie Nature Effect. Vi känner till naturens kraft. Det är därför MERA kombinerar en stor mängd välsmakande kött med naturliga superfoods i Nature’s Effect-recept. MERA lägger särskild vikt vid ursprung och kvalitet på alla ingredienser. MERA’s exceptionella tillverkningsprocess ger krispiga bakade nuggets av naturlig kvalitet. Den härliga lukten och synliga superfoods rundar av den välsmakande måltiden.

MERA’s pure sensitive -serie är för dig som vill ge din hund extra välsmakande torrfoder av högsta kvalitet. Recepten har endast en typ av kött eller fisk och en typ av kolhydrat, vilket gör dem idealiska för känsliga hundar med födoämnesallergi eller intoleranser.

Pure sensitive -serien inkluderar såväl högenergifoder för hundar som är mycket aktiva som foder för juniorer, äldre och normalaktiva hundar. Sist men inte minst finns även kalorisnåla lax & ris för hundar som lätt lägger på extra hull eller har problem med allergi/intolleranser.

Smakrikt våtfoder

MERA’s våtfoder kan användas både som helfoder eller komplement till torrfoder. Det är ett mycket bra alternativ både som lyxmat och för den kräsne hunden som behöver extra välsmakande mat för att äta ordentligt. MERA’s våtfoder finns i två serier Pure sensitive med 100% köttprotein och spannmålsfria Nature’s Effect med superfoods. De är helfoder, vilket innebär att de innehåller alla näringsämnen en hund behöver.

Lyxgodis

MERA har utvecklat hundgodis för dig som vill ge din hund extra smakrikt snacks, som dessutom har ett högt näringsinnehåll och är nyttigt. Det kanske mest välsmakande godiset i MERA’s sortiment är Nature’s Effect vildsvin. Klicka på bilden nedan för att läsa mer.