Min hund är dålig i magen, vad ska jag göra?

hund och ägare

En hund kan bli dålig i magen av många olika orsaker.

En grundregel är att om din hund har ihållande diarré, har ont i magen, kräks mycket eller är allmänpåverkad – sök veterinär!

TIPS! Idag erbjuder många försäkringsbolag en gratis första kontakt med veterinär digitalt, prata med din försäkringsrådgivare.

Olika orsaker till en störd tarmflora hos din hund kan vara t.ex.

 • Magsjuka/bakterie bl.a. genom möte med annan hund eller kontakt med avföring
 • Genom att stoppa i sig olämpliga saker (främmande föremål)
 • Genom att äta något som den inte är van vid (t.ex. snabbt foderbyte)
 • För stor mängd foder, kex, godis etc.
 • Allergi eller överkänslighet mot foder eller tuggben
 • Mask
 • Annan underliggande sjukdom

Om din hund normalt har en välfungerande mage och plötsligt blir dålig i magen kan du testa vissa knep hemma.

Det vanligaste är att hunden fått i sig något som inte var bra och magen reagerar med diarré och kanske kräkningar. Börja med att låta magen vila från mat några timmar. 

Det är viktigt att hunden får i sig vätska, men bör inte dricka stora mängder och sedan kräkas. Det är därför bra att portionera en mindre mängd vatten med sked eller spruta direkt i munnen en gång i halvtimmen, anpassa detta efter storlek på hund.

Att låta tarmen vila en halv dag eller så kan vara bra, men sen är det viktigt att försiktigt börja ge små portioner mycket välkokt ris.

Får din hund behålla detta så kan man lägga till lite kokt vit fisk till de små portionerna innan du hunnit få hem lite bra produkter.

Tips 1 – Mera vital+ Gastro probiotika är speciellt bra för att underlätta akuta mag- och tarmstörningar och hjälper till att stabilisera tarmfloran.

Tips 2 – Olewo morotspellets är fantastisk att ha hemma för dessa tillfällen, då denna torkade form av morot binder vätskan (diarrén) i tarmen. Observera att produkten bör svälla i vatten ca 5-10 minuter innan servering, men utan olja. Morotpelletsen är också uppfödarens bästa vän om valparna blir dåliga i magen.

Tips 3 – Mera vital Gastro intestinal våtfoder är den skonsammaste formen av mat du kan ge. Den är boostad med värdefulla elektrolyter och har lättsmälta ingredienser som främjar tarmens återhämtning.

Kontakta veterinär
om din hund har
- en diarré som är svår att få stopp på
- börjar om igen så fort mat serveras
- har feber
- är allmänpåverkad
- inte får behålla vätska
- har akuta magsmärtor
- blod i avföring eller kräkningar - om du känner dig osäker

Idag finns många online-veterinärer som kan hjälpa dig med en första bedömning. Om din veterinär ordinerar en skonsam kost för mag- och tarmstörningar som

 • inflammatorisk tarm
 • akut eller kronisk diarré
 • förstoppning
 • eller på annat sätt störd tarmflora 

 

Då kan du ge MERAVITAL Gastro Intestinal, både våtfoder och torrfoder.

Detta veterinärfoder passar utmärkt att ge när hunden råkat ut för en störd tarmflora eller bakterie som ofta kan ta någon vecka att helt få stopp på. MERAVITAL Gastro Intestinal innehåller bl.a. en ökad mängd elektrolyter som är viktiga för att återställa kroppens vätskebalans, men även loppfröskal som kan binda vätska och ge lindring vid både diarré och förstoppning. Vid en långvarig diarré kan hunden förlora livsviktiga mineraler och detta foder hjälper till att balansera bristen.

Prata alltid med din veterinär om hunden är allmänpåverkad eller inte får behålla någon mat och vätska.

Rekommenderad användningstid för veterinärfoder mera vital Gastro intestinal varierar beroende på diagnos, men det är oftast en kortare period om det inte är en kronisk sjukdom.

Normalt kan man efter behandlingstiden återgå till sitt tidigare foder eller testa ett skonsammare alternativ i mera pure sensitive-serien som har ett begränsat antal ingredienser med endast en köttråvara och kolhydratsråvara, det brukar göra underverk för en känslig mage eftersom den också stödjer tarmfloran.

Kombinera gärna fortsatt med vital+ gastro probiotika och/eller olewo torkade morötter under övergången.

Begränsa ingredienslistan med mera pure sensitive

Allt för många hundar lider av mag- och tarmstörningar. Genom att ta bort onödiga ingredienser som fyller ut maten kan du hjälpa din hund på enklaste sätt.
valp utfodring

Om du har en valp som nästan alltid är ”krämig” i magen bör du troligen byta foder.

Använder du ett valpfoder med högt energiinnehåll kan den höga fetthalten ibland vara ”boven”. Testa att byta till mera pure sensitive Junior Kalkon & Ris eller mera CARE Junior. Det är ett valpfoder anpassat för växande hundar men har ett något lägre innehåll av fett och protein än de flesta valpfoder. Du kan också lägga till Olewo morotspellets och ge detta en gång om dagen i minst en månad för att ge tarmen tid att återställa sig ordentligt, även om avföringen har blivit bättre ganska omgående efter ett foderbyte.

Ofta återkommande diarréer kan bero på allvarligare sjukdom eller inflammation i tarmen. Kontakta veterinär om du inte är säker på varför din hund blir återkommande dålig i magen.

Vill du ha hjälp med rådgivning för din hund är du alltid välkommen att kontakta oss på 0171-412 175 eller maila [email protected] 

Vad söker du?