När behöver hundar kosttillskott?

De allra flesta hundfoder som i dag finns att köpa ger de flesta hundar allt de behöver. Så länge din hund äter ett helfoder, är frisk, har fin päls och är pigg får den med stor sannolikhet i sig allt den behöver. Att då ge extra kosttillskott kan då istället göra att hunden får i sig för mycket av vissa ämnen.

Ibland kan det dock vara bra eller till och med nödvändigt att ge hunden kosttillskott. Exempelvis om hunden får eksem, utvecklar allergier, blir hängig och trött eller får sämre päls. Ofta kan sådana problem bli bättre genom att ge hunden olika fettsyror. Men innan du börjar experimentera på egen hand är det viktigt att du kontaktar en veterinär för att ta reda på orsaken till att din hund mår sämre.

Hemlagad mat

Hundägare som lagar egen mat till hunden behöver vara extra noggranna med att se till att hunden får i sig alla näringsämnen den behöver. Om fodret inte innehåller tillräckligt med näring försämras hundens immunförsvar, vilket på sikt ger problem med päls, hud, leder, hjärta, hjärna och inre organ.

Återhämtning

Hundar som utför hårt fysiskt eller mentalt arbete kan behöva kosttillskott för att kunna återhämta sig ordentligt mellan arbetspassen. Ett bra val är Svenska DjurApotekets Sport som har en specialkombinerad mix med MSM, C-vitamin och aminosyror som ger en snabbare återhämtning efter träning. Scrolla ner på sidan för att beställa Sport-tillskottet.

Under varma dagar kan det också bli nödvändigt att ge arbetande hundar vätskeersättning, eftersom de liksom människor kan ha svårt att dricka den mängd vatten som egentligen behövs för att upprätthålla kroppens vätskenivåer. Vill du beställa vätskeersättning kan du scrolla ner på sidan för att komma till produkten.

Vanliga åkommor som kan lindras av kosttillskott

En av de vanligaste hälsoproblemen bland hundar idag är nedsatt rörlighet i lederna, vilket vanligtvis kommer med åldern men som också kan drabba yngre individer. Ledinflammationer leder till smärta, försämrar livskvalitén och minskar generellt sett djurets livsglädje. För att lindra problemen finns flera olika kosttillskott. Exempelvis Ledsupport VETHyaluronGlukosamin samt Grönläppad mussla.

Vid ledproblem är det extra viktigt att motverka eventuell övervikt, eftersom det ger extra belastning på lederna. Detta kan vara extra svårt i de fall som hunden redan har ont, eftersom den då inte kan gå längre promenader. Läs mer om hur du kan motverka övervikt genom att klicka här (ska skriva artikel om det senare).

Andra vanliga hundåkommor är hud- och pälsproblem. Ibland beror det på allergier som kan ge eksem och hudinfektioner. Idag finns många produkter med fettsyror som kan lindra och motverka dessa problem. Du kan exempelvis ge din hund Kronch Laxolja (se bild nedan). Har din hund brist på fettsyror kommer du märka en skillnad på hunden redan efter fyra till sex veckor. Huden och trampdynorna kommer bli mer elastiska och pälsen får mer lyster och blir kraftigare. Du kan även ge hunden B-vitaminer, zink och kisel som stärker hud, hår och klor.

Som tidigare nämnt innehåller helfoder, exempelvis MERA’s stora sortiment i olika former, alla näringsämnen en hund behöver. Däremot kan en del fettsyror i torrfoder som stått lite för länge ha förlorat sin verkan. Köp därför inte allt för mycket torrfoder på en gång. Det är bättre att köpa foder löpande än att lagra stora mängder.

Är du osäker på vad MERA’s produkter innehåller, eller om du är osäker på vad som passar din hund bäst kan du alltid rådgöra med oss. Klicka här för kontaktuppgifter.

Vad söker du?