Din hund har successivt blivit mindre aktiv. Den är lugnare och behöver mindre motion samtidigt som den hör och ser sämre. Den sover mer, minskar sin muskelmassa och blir lite stelare i kroppen. Sammantaget är detta tydliga ålderstecken som du som ägare behöver ta hänsyn till för att hunden ska få en bra sista tid i livet.
Hundar åldras olika fort. Medelstora hundar får ålderssymptom i 9-10-årsåldern. Riktigt stora raser blir gamla tidigare, runt 7-8-årsåldern. Små raser lever längst och når ibland den aktningsvärda åldern 12 år innan de får sina ålderstecken.
Hur behöver jag anpassa hundens vardag?
Foder
En äldre hund har lägre ämnesomsättning än yngre hundar. Det gör att den gör av med mindre energi och lättare lägger på hullet. Se därför till att byta till ett foder som är anpassat för äldre hundar. Exempelvis har MERA flera sorters hundfoder med protein-, fett- och näringsnivåer anpassade för just seniora individer. De är alla helfoder som innehåller allt hunden behöver. Du hittar dem genom att klicka här.
Skulle din hund lägga på sig för många kilo är det viktigt att förändra dess vanor, exempelvis genom lite mer motion och genom att ge ett mindre näringsrikt foder. Detta eftersom extra vikt ökar risken för sjukdomar och ökar belastningen på hundens leder.
Motion och stimulans
Att en hund har lägre ämnesomsättning innebär inte nödvändigtvis att du behöver dra ner på motionen. Många hundar är pigga och har mycket energi långt upp i åldrarna! Hundar som är understimulerade och som inte får utlopp för sin energi kan visa tecken på depression och kan bli senila. Fortsätt därför att motionera och träna din hund som vanligt så länge det är möjligt. Men här är det extra viktigt att vara uppmärksam. Förr eller senare kommer din hund inte orka lika mycket som förr.
Du kommer att behöva ta hänsyn till den äldre hundens nya beteenden. Kanske har den blivit mörkrädd eftersom den inte längre kan urskilja omgivningen med synen. Se i så fall till att om möjligt ta kvällens sista promenad innan mörkrets inbrott.
En hund som inte orkar med lika mycket som förr behöver fortfarande sällskap. Att bara följa med sin familj gör ofta stor skillnad för hundens välmående! Gå till brevlådan och till källsorteringen tillsammans. Låt den ligga bredvid när du påtar i trädgårdslandet. Flera korta promenader är bättre än få långa! Om din hund har ledproblem eller ömtåliga tassar är det bra att gå på gräs eller andra mjukare underlag.
Var uppmärksam!
Du behöver vara lyhörd för om din hund visar tecken på att orken tryter eller om den har ont någonstans. Var extra uppmärksam på om hunden börjar uppträda aggressivt. Ofta beror det på att hunden har ont eller hör dåligt. Exempelvis kan aggressiva tendenser visa sig om barn börjar klättra på hunden eller om den blir skrämd, eftersom den inte hört att personer eller andra hundar närmat sig.
Här är det extra viktigt att lyssna på och respektera din hund! Tala också om för andra människor i hundens närhet vilka hänsyn som behöver tas. Det finns bra smärtstillande medicin som kan lindra hundens besvär.
Hälsoproblem
Det är viktigt att upptäcka eventuella sjukdomar och infektioner i tid för att eventuellt sätta in behandling och anpassa hundens vardag. Ibland kan det också bli nödvändigt att ta det jobbiga beslutet om att avsluta hundens liv för att undvika lidande. Om du misstänker att din hund har ont eller har fått någon sjukdom ska du alltid ta kontakt med en veterinär!
En vanligt förekommande sjukdom är grå starr. Du upptäcker det dels på grund av gråskimrande ögon men också på att hunden ser sämre. Tyvärr finns ingen behandling av grå starr för hundar, men genom att ta hänsyn och inte överraska hunden kan du göra mycket för att underlätta dess vardag. Exempelvis kan du se till att inte möblera om hemma och gå samma promenadvägar som hunden är van vid.
Hundens tänder kan behöva extra omvårdnad på gamla dagar. Ibland kan de lossna och i värsta fall kan infektioner då få fäste. Arbeta därför förebyggande med hundkex, tuggben och tandborstning. MERA tillverkar goda hundkex för alla munstorlerkar som du hittar här.
Knölar under huden, exempelvis i juvret eller i testiklarna, kan vara tumörer. Ibland är det vanliga fettknölar, men det kan också vara aggressiva tumörer. Känner du nya knölar på hunden ska du därför alltid ta kontakt med en veterinär.
Vad kan jag mer göra för min hund?
Äldre hundar kan få svårt att hoppa och får känsligare kroppar. Några saker du kan hjälpa den med är exempelvis att vid behov hjälpa hunden när den ska hoppa in i bilen och att låta den sova på ett mjukare underlag. Kanske behöver den också en filt när den sover, eftersom äldre hundar fryser lättare.