mera kunskap mera kärlek

När hunden åldras: Guide till att ta hand om äldre hund

När din fyrbenta vän åldras och börjar visar tydliga tecken på ålderdom, såsom minskad aktivitet, nedsatt hörsel och syn, ökad sömn, muskelförlust och ökad stelhet är det viktigt att anpassa vardagen. Sammantaget är detta tydliga ålderstecken som du som ägare behöver ta hänsyn till för att hunden ska få en bra sista tid i livet.

Ålderdom varier mellan olika raser och är lika individuellt som för oss människor

Åldrandet sker olika snabbt beroende på hundens ras och individuella utgångslägen. Små och medelstora hundar kan börja visa ålderssymptom vid 9-10 års ålder, medan större raser kan åldras tidigare, runt 7-8 års ålder. Små raser kan leva längre och nå en aktningsvärd ålder av 12 år innan de visar tydliga ålderstecken.

Hur behöver jag anpassa den äldre hundens vardag?

Foder för äldre hundar är extra viktigt

En äldre hund får lägre ämnesomsättning än yngre hundar. Det gör att den gör av med mindre energi och lättare lägger på hullet i kombination med att många äldre hundar får problem med artros och stelhet. Se därför till att byta till ett foder för äldre hundar är anpassat för en senior som har ledfrämjande ingredienser, rätt kalcium-fosfor förhållande och natrium. Exempelvis har vi på mera Petfood flera sorters hundfoder med rätt anpassade näringsprofiler anpassade för just seniora individer av alla raser. De är alla helfoder som innehåller allt hunden behöver.

Skulle din hund lägga på sig för många kilo är det viktigt att förändra dess vanor så snart du upptäcker detta, exempelvis genom lite mer motion och genom att justera matportionen. Det är extra viktigt eftersom extra vikt ökar risken för sjukdomar och ökar belastningen på hundens leder.

Rekommendationer foder för äldre hundar, som har lägre fetthalt, anpassad kalcium-fosfor och har ledfrämjande ingredienser.

Motion och stimulans

Att en hund har lägre ämnesomsättning innebär inte nödvändigtvis att du behöver dra ner på motionen. Många hundar är pigga och har mycket energi långt upp i åldrarna! Hundar som är understimulerade och som inte får utlopp för sin energi kan visa tecken på depression och kan bli senila snabbare än hundar som får en daglig mental stimulans. Fortsätt därför att motionera och träna din hund som vanligt så länge det är möjligt. Men här är det extra viktigt att vara uppmärksam. Förr eller senare kommer din hund inte orka lika mycket som förr, och då behöver tempo och intensitet anpassas utefter de nya förutsättningarna.

Du kommer att behöva ta hänsyn till den äldre hundens nya beteenden. Kanske har den blivit mörkrädd eftersom den inte längre kan urskilja omgivningen med synen. Se i så fall till att om möjligt ta kvällens sista promenad innan mörkrets inbrott eller underlätta med pannlampa eller gå på upplysta platser.

En hund som inte orkar med lika mycket som förr behöver fortfarande sällskap och mycket kärlek, små saker som att bara följa med sin familj gör ofta stor skillnad för hundens välmående! 

  • Gå till brevlådan och till källsorteringen tillsammans.
  • Låt den ligga bredvid när du påtar i trädgårdslandet.
  • Flera korta promenader är bättre än få långa!
  • Om din hund har ledproblem eller ömtåliga tassar är det bra att gå på gräs eller andra mjukare underlag.
  • Vintertid är det extra viktigt att anpassa tiden utomhus och undvik långa perioder i kalla miljöer då det kan öka stelheten.

Var uppmärksam på förändrade beteenden hos din äldre hund.

Du behöver vara lyhörd för om din hund visar tecken på att orken tryter eller om den har ont någonstans. Var extra uppmärksam på om hunden börjar uppträda aggressivt eller avviker mycket från det normala. Ofta beror det på att hunden har ont, hör dåligt eller av andra skäl inte mår bra. Exempelvis kan aggressiva tendenser visa sig om barn börjar klättra på hunden eller om den blir skrämd, eftersom den inte hört att personer eller andra hundar närmat sig.

Här är det extra viktigt att lyssna på och respektera din hund! Tala också om för andra människor i hundens närhet vilka hänsyn som behöver tas. Det finns bra smärtstillande medicin som kan lindra hundens besvär.

Hälsoproblem hos äldre hundar och hur du kan fånga upp tidiga tecken på förändring.

Det är viktigt att upptäcka eventuella sjukdomar och infektioner i tid för att eventuellt sätta in behandling och anpassa hundens vardag. Det rekommenderas varmt att unna din äldre hund en senior-kontroll hos veterinär för att tidigt kunna fånga upp eventuella förändringar i hälsan. Om du misstänker att din hund har ont eller har fått någon sjukdom ska du alltid ta kontakt med en veterinär.

En vanligt förekommande sjukdom är grå starr. Du upptäcker det dels på grund av gråskimrande ögon men också på att hunden ser sämre. Tyvärr finns ingen behandling av grå starr för hundar, men genom att ta hänsyn och inte överraska hunden kan du göra mycket för att underlätta dess vardag. Exempelvis kan du se till att inte möblera om hemma och gå samma promenadvägar som hunden är van vid.

Hundens tänder kan behöva extra omvårdnad på gamla dagar. Ibland kan de lossna och i värsta fall kan infektioner då få fäste. Arbeta därför förebyggande med hundkex, tuggben och tandborstning. MERA tillverkar goda hundkex för alla raser och storlekar.

Knölar under huden, exempelvis i juvret eller i testiklarna, kan vara tumörer. Ibland är det vanliga fettknölar, men det kan också vara aggressiva tumörer. Känner du nya knölar på hunden ska du därför alltid ta kontakt med en veterinär.

Vad kan jag mer göra för min hund?

Äldre hundar kan få svårt att hoppa och får känsligare kroppar. Några saker du kan hjälpa den med är exempelvis att vid behov hjälpa hunden när den ska hoppa in och ut ur bilen och låta den sova på ett mjukare underlag än vanligt. Äldre hundar får svårare med temperaturreglering och var därför uppmärksam om din hund fryser snabbare på vintern och får det jobbigare med värmen på sommaren.

ta hand om äldre hund. våra tips och råd

När hunden åldras: Värdefulla tips för en gammal hund

  • Ge din äldre hund bästa förutsättningar med hundmat för seniorer
  • Förebygg övervikt
  • Ge någon form av ledfrämjande ingredienser genom hundmaten eller som tillskott
  • Bibehåll en motion och stark kropp så länge det är möjligt
  • Aktivera din gamla hund för att motverka tidiga demensrelaterade problem
  • Gör regelbunden seniorkontroll hos veterinär för att tidigt fånga upp eventuella förändringar i din hunds hälsa
  • Tandvård är lika viktigt som alltid, men extra viktigt för en äldre hund som har mer slitna tänder
  •  Gör anpassningar i hemmet, undvik höga höjder och hjälp din hund där den behöver stöd
 
Kom ihåg att varje hund är unik, det är därför viktigt att anpassa efter individuella behov och hälsotillstånd.
 
Vill du få hjälp med personlig rådgivning för din gamla hund?
Ring oss vardagar mellan 9-16 på 0171-412 175 eller kontakta oss på [email protected] eller någon av våra sociala medier.

Vad söker du?