Att vandra är en stor hobby för många av oss. Att dela upplevelsen med sin hund gör upplevelsen än bättre och gör att relationen mellan er fördjupas. Hundens skärpta sinnen gör dessutom att du kan bli uppmärksam på saker och djur i naturen som du nog inte skulle upptäckt annars.
Innan du ger dig ut i skogen eller på fjället är det en del som är bra att tänka på. En välplanerad rutt gör dig förberedd på de flesta situationer och gör att ni kan njuta av upplevelsen fullt ut. Här kommer därför en del tips om vad som kan vara bra att tänka på.
Planera rutt
När du planerar rutten är det viktigt att anpassa etappen eller etapperna efter både din och hundens kondition. Fundera också över vad hundrasen klarar av rent fysiskt!
Ta också hänsyn till hundens ålder. Äldre hundar orkar troligtvis inte lika mycket som ett par år tidigare. Kom också ihåg att unghundar är känsligare än vad det ibland verkar – att vandra i timmar är något helt annat än att spurta över en fotbollsplan ett par gånger. Låt därför hunden bestämma hur fort och långt ni går. Om den motvilligt reser sig upp efter en vilopaus är det ett tydligt tecken på att ni bör vila lite till, gå långsammare eller kanske till och med avbryta vandringen för dagen. Det är olämpligt att vandra med en valp som inte är färdigvuxen.
Ibland kan det vara nödvändigt både för dig och för din hund att träna upp er inför vandringen. Skavsår under fötter och tassar och ömma muskler och leder är inte roligt för varken hund eller människa! Var därför noga med att ni båda har tränat upp den muskulatur och kondition som krävs för att kunna njuta av vandringen. Börja med att gå kortare turer för att sedan succesivt prova på längre sträckor och dagsturer.
Kom också ihåg att träna hunden inför olika situationer som kan uppstå. Exempelvis bör du vänja hunden vid att gå i hundskor, utifall att den skulle få problem med tassarna.
Tänk också på att du vid olycka kanske måste bära hunden. Planera för hur du gör detta utifall det skulle bli nödvändigt. Se också till att ha med närmaste jour-veterinärs nummer nedskrivet på ett papper, utifall telefonens batteri skulle ta slut.
Hund och hänsyn
Tänk igenom hur du vill att din hund ska kunna röra sig under turen. Vill du att din hund ska kunna springa fritt ska du inte vandra i nationalparker och naturreservat där det ofta råder absolut kopplingstvång. I andra områden kan hundar vara helt förbjudna. På Naturvårdsverkets hemsida kan du läsa vad som gäller i det aktuella området. Om du är osäker på vad som gäller i området du vill vandra i så hör av dig till aktuell länsstyrelse eller kommun. Som hundägare ansvarar du för eventuella skador på djur och natur, även om du lånat ut din hund till någon annan. Hundägare är också skyldiga att känna till vilka föreskrifter som gäller.
Längs många rutter finns vindskydd och värmestugor. Här är det viktigt att tänka på att dessa i första hand är till för människor och att det inte alltid är lämpligt att hundar vistas i dem, exempelvis om andra vandrare är hundrädda eller pälsallergiker. Om du vill övernatta längs turen behöver du därför vara beredd på att sova utomhus.
När du vandrar ska du i förebyggande syfte kolla hundens klor, trampdynor och området mellan tårna när ni tar paus. Hittar du rodnader, sten som kilat fast sig eller något annat som inte ser bra ut är det viktigt att:
- se till att tassarna är rena och torra och sätt en hundsko på en eller flera tassar
- att smörja med lite tassalva på kvällen innan ni går och lägger er
Hundmat och vätska
För att undvika magproblem under turen ska du se till att ta med samma hundmat på turen som din hund är van vid. Se också till att ta med mer mat än du vanligtvis skulle ta med, eftersom hundens energibehov troligtvis kommer att vara större under vandringen. Tänk också på att dela upp måltiderna i flera mindre mål för att hunden inte ska bli jättehungrig och jättemätt. Lagom är bäst!
Torrfoder är lämplig mat att ta med, eftersom det är lätt och klarar alla temperaturer. Färskfoder klarar sig ett par dagar i tidningspapper, men är tyngre att bära på grund av dess höga vätskeinnehåll.
pure sensitive Nötkött & potatis med färskt kött – storsäljare för aktiva hundar.
En del hundar kan ha svårt att få i sig tillräckligt med vätska på långturer. Därför kan det vara bra att ta med vätskeersättning. Helst ska du ge det förebyggande innan hunden börjar få vätskebrist. Du kan också prova att smaksätta vattnet med lite saft, så slurpar hunden gärna i dig det.
När ni går längre vandringar kan en del hundar, men inte alla, ha sin egen ryggsäck. Då kan hunden hjälpa till att bära sin egen mat. Om du tror att din hund klarar extra vikt och vill köpa en hundryggsäck är det några saker du ska tänka på:
- Ryggsäcken ska sitta bekvämt och inte begränsa hundens rörelser
- Träna hunden att bära genom att gå kortare turer med ryggsäck innan ni ger er ut på långvandring
- Packa inte för tungt, hunden får inte bära mer än den klarar
Utrustning
En del hundspecifika saker som kan vara nödvändigt eller bra att ha med på turen är:
- Ett bra halsband eller en hundsele (stryphalsband är direkt olämpliga)
- Koppel
- Eventuellt ett värmetäcke (speciellt om det blir under +10 grader)
- En hopfällbar vatten- och matskål
- Vattenflaska
- Tasskydd (om ni ska vandra långt eller på steniga stigar)
- En handduk för att torka tassar och päls
- Hundmat
- Hundgodis
- Hundbajspåsar
- Myggmedel för hund
- Fästingplockare
Därutöver kan det vara bra att hitta en bra lösning för att fästa hundkopplet runt din egen midja när ni går. Det gör att du kan ha händerna fria och hjälper dig att få en bra hållning.
Om du vill vandra i fjällen finns en mycket bra packlista för både hund och människa som du hittar här!
Lycka till på turen!