MERA HUNDSNACK med Fredrik Steen

MERA HUNDSNACK
en miniserie med utvalda intervjuer om hundmat och utfodring

Välkommen till en helt ny kategori av mera hundsnack!

#1 – Välja rätt foder till din hund

En kort intervju som beskriver de mest grundläggande faktorerna för val av hundmat till sin bästa vän. På två minuter kan man såklart inte täcka alla frågor kring kosten, men det räcker för att skapa en bra grund för sitt val av hundmat, med många fördjupningsmöjligheter. En djupare genomgång med fler tankar och råd hittar du i vår guide byta hundfoder.

Stegvis kan du börja med

1. Vilken ålder har min hund? En växande valp har helt andra behov än en vuxen färdigväxt hund.

2. Har din hund några kända problem? Eventuella känsligheter i mage eller hud, lätt eller svårt hålla vikten? Matglad eller kräsen? Någon bakomliggande sjukdom som behöver specifikt näringsanpassad diet?

3. Egna preferenser och önskemål. Till viss mån finns möjlighet att göra ett urval genom egna önskemål, t.ex. utesluta någon råvara, anpassa prisnivå eller begränsa ingredienslistan.

4. Trender och aktivitetsnivåer hänger inte alltid ihop. Ett högenergifoder passar inte för en hund som har lätt att lägga på sig utan motsvarande aktivitetsnivå och en högpresterande hund med hög ämnesomsättning bör inte äta ett lågkalorifoder. Med andra ord, anpassa passande receptsammansättning utefter din hunds aktivitetsnivå för att undvika övervikt, undervikt eller för hög eller låg fodergiva.

Insektprotein i hundfoder

En fluga här för att stanna? Lär dig mer om varför insektprotein är hållbart för både miljö och ditt djur.

#2 – Uppblött eller inte?

Ska hunden äta torrt eller uppblött? En fråga som väcker många tankar och åsikter, men det absolut viktigaste är att din hund alltid har fri tillgång till vatten!

Mycket av denna frågan är ofta relaterad till olika erfarenheter som hundägare och skiljer sig lika mycket åt mellan hundägare som det finns hundar, då mycket är individuellt vid själva serveringen.

En valp hos uppfödaren äter i regel alltid uppblött mat när de är för små för att kunna tugga, men strax efter att de är leveransklara och allt eftersom utvecklingen går framåt kan mängden uppblött foder successivt bytas mot torrt foder, alternativt endast med vatten precis innan servering.

Kräsen hund? Testa olika variationer mellan torrt, helt uppblött eller bara vatten precis vid serveringen.

Sommar eller högre aktivitetsnivå än normalt kan det vara bra att få i hunden lite extra vatten för att bibehålla en god vätskebalans och temperaturnivå i kroppen. Utöver att blöta eller ge vatten vid maten kan du även testa att frysa in maten i ett isblock som hunden kan aktivera sig med.

Hjälp! Min hund är dålig i magen

Alla hundar blir dåliga i magen någon gång under sin livstid. Tips och råd på vad du kan göra själv.

MERA pure sensitive

En köttråvara, en kolhydratsråvara. Många valmöjligheter för alla åldrar och aktivitetsnivåer.

MERA essential

Våra klassiska recept för familjehunden med smaklig kyckling för alla åldrar och aktivitetsnivåer.

MERAVITAL veterinärfoder

Näringsspecifikt foder vid sjukdom eller diagnos t.ex. allergi, övervikt eller njursvikt är några diagnoser.

Vad söker du?