Rolig träning med hunden

Träning och lek är avgörande för att du och din hund ska kunna utveckla en stark och givande relation. Träning gör också att din hund blir lugn, harmonisk och glad. Dessutom, ju fler olika situationer och utmaningar du tränar din hund till att klarar av, desto lättare kommer det bli att ta med hunden i olika sammanhang och låta den umgås med andra människor och djur. Med andra ord gör träning att det blir mycket lättare och roligare att leva med din hund!

Att tänka på

Oavsett vad du tränar din hund till att kunna är beröm och belöning mycket viktigt. Men för att belöningen ska få rätt effekt är timingen avgörande. Du ska belöna direkt när hunden gör rätt – inte strax innan eller strax efter. Här kan en klicker komma till god användning. Den använder du exakt när hunden gör rätt. Klicket i sig är inte själva belöningen – den talar om att belöningen kommer strax!

Mental träning tröttar ut hunden fortare än du tror, till och med mer än fysisk ansträngning. Med andra ord är korta träningspass flera gånger under dagen mycket bättre än ett långt, sammanhållet pass. Kom också ihåg att ta många pauser. För hunden lär sig även när den vilar och sover – då bearbetar hjärnan informationen. Allra bäst är att avsluta träningspassen innan hunden blivit trött och tappat koncentrationen.

Hundgodis

Det finns många olika slags godbitar att ge din hund som belöning när ni tränar. MERA har ett stort utbud av nyttigt hundgodis av alla dess slag. Se hela sortimentet genom att klicka härVälj gärna ett krispigt hundkex, eftersom de hjälper till att hålla hundens tänder rena.

Vardagsaktivering – övningar

Om du alltid har med dig hunden kan du aktivera hunden när som helst. Du kan ägna så lite som 30 sekunder åt att sätt igång hunden som kan använda betydligt längre tid än så till att lösa uppgiften.

Möjligheterna är oändliga var ni än befinner er. Ha därför alltid lite hundgodis med i fickan. Att leta mat är exempelvis en fantastiskt bra aktivering som får hunden att använda alla sina sinnen. Du kan exempelvis kasta ut lite godbitar på en gräsmatta som hunden sedan får leta efter. En lek som passar i alla väder och som de allra flesta hundar älskar!

Några fler exempel på enkla övningar:

– Att få hunden att sittandes vänta en stund. Övningen blir lättare om hunden får något specifikt att sitta på.

– Göm dig själv med en godbit, så får hunden leta rätt på dig.

– Balansövningar, exempelvis att hunden får hoppa upp på en mur och gå på den.

– Gå sick-sack under husses/mattes ben. Viktigt att i början visa tydligt med godis hur hunden ska gå.

– Lägga foder i PET-flaska som hunden får lirka ut. Jättebra övning för hundar som tenderar att glufsa i sig maten för snabbt!

– Träna hunden till att be om lov innan den får börja äta.

– Belöna också när hunden är passiv. Exempelvis om den sitter lugnt när andra människor eller hundar går förbi.

– Belöna när hunden spontant tar kontakt med dig själv.

Anpassa träningen efter vad du vill göra min hund. Vill du kunna åka tåg med hunden? Öva då att sitta hemma på en stol medan hunden ligger under stolen eller bordet. En annan dag kan du gå till stationen, gå upp på perrongen och vänta där en stund (sitt!) innan ni går hem. Introducera gärna hunden till cyklister.

Träna gärna hunden att aldrig gå först igenom en ytterdörr eller ner för trappor. Det befäster dig som ledaren. Det kommer spara dig mycket besvär, då många hundar rusar ner för trapphus och ofta skrämmer och är i vägen för andra människor.

Förbered veterinärbesöket genom att ibland träna på att lägga hunden ner, varefter du rör vid tassarna och exempelvis öppnar hundens mun. Ge rikligt med beröm! Börja övningarna i vana miljöer och gör dem sen i nya miljöer. Ett annat tips är att klipp hundens klor på promenaden, ständigt i nya miljöer och med massa gos.

Vill du vandra med hunden, i skogen eller på fjället? Då finns det många saker du kan behöva vänja den vid. Exempelvis att sova i tält eller i förtält. Slå upp tältet hemma på en gräsmatta och låt hunden undersöka det. Om hunden inte vågar gå in kan du lägga in lite godis för att hjälpa på traven. Kanske ska hunden bära en liten ryggväska med sin egen mat? I så fall behöver den tränas till att göra det.

Oavsett vilka övningar du gör med din hund är det bra att utföra dem i olika miljöer, eftersom det ger hunden mer stimulans och gör den säkrare på övningarna. Inspireras av omgivningarna och dra nytta av naturliga hinder och klurigheter.

Till sist kom ihåg – lydnadsträning möjliggör roliga stunder och träning är lek!

Ibland kan det dock vara bra eller till och med nödvändigt att ge hunden kosttillskott. Exempelvis om hunden får eksem, utvecklar allergier, blir hängig och trött eller får sämre päls. Ofta kan sådana problem bli bättre genom att ge hunden olika fettsyror. Men innan du börjar experimentera på egen hand är det viktigt att du kontaktar en veterinär för att ta reda på orsaken till att din hund mår sämre.

Hemlagad mat

Hundägare som lagar egen mat till hunden behöver vara extra noggranna med att se till att hunden får i sig alla näringsämnen den behöver. Om fodret inte innehåller tillräckligt med näring försämras hundens immunförsvar, vilket på sikt ger problem med päls, hud, leder, hjärta, hjärna och inre organ.

Återhämtning

Hundar som utför hårt fysiskt eller mentalt arbete kan behöva kosttillskott för att kunna återhämta sig ordentligt mellan arbetspassen. Ett bra val är Svenska DjurApotekets Sport som har en specialkombinerad mix med MSM, C-vitamin och aminosyror som ger en snabbare återhämtning efter träning. Scrolla ner på sidan för att beställa Sport-tillskottet.

Under varma dagar kan det också bli nödvändigt att ge arbetande hundar vätskeersättning, eftersom de liksom människor kan ha svårt att dricka den mängd vatten som egentligen behövs för att upprätthålla kroppens vätskenivåer. Vill du beställa vätskeersättning kan du scrolla ner på sidan för att komma till produkten.

Vanliga åkommor som kan lindras av kosttillskott

En av de vanligaste hälsoproblemen bland hundar idag är nedsatt rörlighet i lederna, vilket vanligtvis kommer med åldern men som också kan drabba yngre individer. Ledinflammationer leder till smärta, försämrar livskvalitén och minskar generellt sett djurets livsglädje. För att lindra problemen finns flera olika kosttillskott. Exempelvis Ledsupport VETHyaluronGlukosamin samt Grönläppad mussla.

Vid ledproblem är det extra viktigt att motverka eventuell övervikt, eftersom det ger extra belastning på lederna. Detta kan vara extra svårt i de fall som hunden redan har ont, eftersom den då inte kan gå längre promenader. Läs mer om hur du kan motverka övervikt genom att klicka här (ska skriva artikel om det senare).

Andra vanliga hundåkommor är hud- och pälsproblem. Ibland beror det på allergier som kan ge eksem och hudinfektioner. Idag finns många produkter med fettsyror som kan lindra och motverka dessa problem. Du kan exempelvis ge din hund Kronch Laxolja (se bild nedan). Har din hund brist på fettsyror kommer du märka en skillnad på hunden redan efter fyra till sex veckor. Huden och trampdynorna kommer bli mer elastiska och pälsen får mer lyster och blir kraftigare. Du kan även ge hunden B-vitaminer, zink och kisel som stärker hud, hår och klor.

Som tidigare nämnt innehåller helfoder, exempelvis MERA’s stora sortiment i olika former, alla näringsämnen en hund behöver. Däremot kan en del fettsyror i torrfoder som stått lite för länge ha förlorat sin verkan. Köp därför inte allt för mycket torrfoder på en gång. Det är bättre att köpa foder löpande än att lagra stora mängder.

Är du osäker på vad MERA’s produkter innehåller, eller om du är osäker på vad som passar din hund bäst kan du alltid rådgöra med oss. Klicka här för kontaktuppgifter.

Vad söker du?